ممکن است برای شما هم این سوال پیش آمده باشد که آیا مهریه به ارث میرسد؟ در این مطلب سوربان با ما همراه شوید تا در رابطه با این موضوع اطلاعات لازم را کسب کنید.
بعد از فوت زن مهریه به چه کسانی تعلق میگیرد؟
وقتی زنی فوت میکند، تمام حقوق و مطالبات او به ورثه اش میرسد. از جمله حقوق زن، مهریه اوست که در زمان حیاتش از شوهر نگرفته باشد. یکی از دلایل اهمیت این موضوع این است که پدر و مادر زن از مهریه او ارث میبرند. شوهر و فرزندان نیز جزء ورثه هستند و علاوه بر والدین زن، از مهریه ارث میبرند.
مهریه زن بدون بچه
برای محاسبه مهریه، باید سهم شوهر از مبلغ مهر کسر شده و طبق سهمالارث پدر و مادر، به آنها پرداخت شود. اگر در ایام زناشویی دخول انجام نشده باشد، زن و ورثه او مالک نصف مهریه و اگر دخول انجام شده باشد، مالک تمام مهریه او هستند.
مطالبه مهریه توسط ورثه زن
اگر مردی فوت کند و مهریه همسر خود را پرداخت نکرده باشد، با توجه به این که مهریه طلب ممتاز محسوب میشود، پس از فوت مرد مهریه به زن پرداخت میشود. اگر زنی فوت کند و مهریهاش را نگرفته باشد و یا به شوهر نبخشیده باشد، شرایط به این صورت خواهد بود:
حق مطالبه مهریه همواره برای ذینفع آن وجود خواهد داشت، حتی اگر زوجه در قید حیات نباشد. یعنی با فوت زوجه، حق مطالبه مهریه مانند هر حق یا مال دیگری به وراث او منتقل میگردد.
وراث میتوانند بعد از فوت زوجه و به قائم مقامی از طرف او، مهریه متوفی را از زوج مطالبه کنند و به هیچ دلیلی زوج نمیتواند از پرداخت مهریه زوجه متوفی خود به ورثه او، امتناع کند؛ زیرا دین ناشی از مهریه از جمله دیون ممتاز است.
حتی در صورت وجود دیون متعدد زوج، باز هم تادیه مهریه زوجه بر سایر دیون او مقدم است.
وراث زوجه برای مطالبه مهریه او، وراث زوجه دادخواستی تنظیم میکنند و به نسبت سهمالارث خود به طرفیت زوج، حقوق قانونی زوجه متوفی را مطالبه میکنند. ورثه زوجه باید مدارکی مثل گواهی انحصار وراثت و عقدنامه زوجه را نیز به دادگاه تقدیم کنند.
در چه صورت مهریه بعد از فوت زن به صورت قسطی پرداخت میشود؟
مهریه بعد از فوت زن نیز جزو دارایی های زوجه محسوب میشود و به ورثه میرسد. ورثه زن میتوانند به نسبت سهم خود از این دارایی ها، آن را مطالبه کنند. شوهر نیز در صورت رابطه زوجیت ارث میبرد. با توجه به اینکه پرداخت مهریه بعد از فوت زن، بستگی به توان مالی زوج دارد، اگر زوج توان پرداخت مهریه زن فوت شده خود را نداشته یا توان مالی او ضعیف باشد و نتواند آن را یکجا پرداخت کند، میتواند درخواست اعسار بدهد و مهریه را تقسیط کند.
شرایط گرفتن مهریه بعد از فوت زن
اگر زن ورثهای جز شوهر نداشته باشد، تمام اموال به او خواهد رسید. با توجه به این که مهریه بعد از فوت زن، مانند کلیه حقوق و مطالباتش به ورثه وی میرسد و از جمله حقوق زن، مهریه اوست، اگر در زمان حیات مهریه خود را از شوهر نگرفته باشد، این حق به گردن مرد است و باید آن را به ورثه زن پرداخت کند.
محاسبه مهریه زن متوفی
برای محاسبه مهریه، سهم شوهر از مبلغ مهریه کسر میشود و مطابق سهمالارث به پدر و مادر او داده خواهد شد.
مهریه زن از جمله دیونی است که بر گردن زوج است و تا پس از مرگ زوج نیز قابل مطالبه است. اگر زن در قید حیات نباشد، وراث ایشان میتوانند به نیابت از او، مهریه زوجه یا مادرشان را از اموال زوج مطالبه کنند. البته در این موارد باید قوانین مربوط به طبقات وراثت و سهم الارث به طور کامل مشخص شده و مورد توجه قرار گیرد.
اگر زن قبل از مطالبه مهریه فوت کند و مهریه وجه رایج باشد، ورثهاش میتوانند آن را دریافت کنند. با توجه به این که بعد از فوت مرد، اموالش به وراث وی میرسد، معمولاً وراث برای دریافت مهریه مادرشان از طریق اقامه و طرح دعوا برای دریافت آن اقدام میکنند و طبق قانون، مهریه به ورثه میرسد.
سوالات متداول
1. مهریه زن متوفی به چه کسانی میرسد؟
به ورثهای که در زمان فوت زن زنده بودند؛ مثل همسرش، فرزندانش و پدر و مادرش.
2. آیا بعد از فوت زن مهریه به او تعلق میگیرد؟
بله؛ مهریه بعد از فوت هم به او تعلق میگیرد و باید مانند بقیه اموالش، بین ورثه تقسیم شود.