آدابو رسوم مراسم خواستگاری که دختر پسرهای دم بخت باید بدانند، یکی از مطالب جذاب و دوستداشتنی برای دختر پسرهای دم بخت است که قصد دارند در آیندهی نهچندان دور زندگی مشترک تشکیل دهند. در این مقاله به نکات مهمی که در خواستگاریهای امروزی باب است و آداب و رسوم خواستگاری سنتی اشاره میکنیم و به سؤالات شما پیرامون خواستگاری چیست، انواع خواستگاری به همراه معایب و محاسن آن، مراحل و اصول صحیح خواستگاری، پاسخخواهیم داد. با ما باشید.
خواستگاری چیست؟
در اصطلاح خواستگاری به معنای درخواست ازدواج از طرف مرد به زن برای ازدواج است. مراسم خواستگاری با توجه به شرایط اجتماعی و اقتصادی، فرهنگ و آدابورسوم و اعتقادات مردم یک منطقهی جغرافیایی متفاوت و متنوع اجرا میشود.
در فرهنگ ما ایرانیها مراسم خواستگاری یک جزء خاص و ویژه از مراسم عقد ازدواج است که قبل از مراسم عقد و نکاح صورت میگیرد. فاصله زمانی میان عقد و شروع مراسم خواستگاری و بلهبران، دوران نامزدی است که برای اکثر عروس و دامادها شیرین و تکرار نشدنی است.
امروزه سبک خواستگاری روبه تغییر است و از خواستگاری سنتی به سمت خواستگاری مدرن و امروزی سوق داده میشود. البته ناگفته نماند که طبق نظر کارشناسان، ازدواجهایی که با روش خواستگاری سنتی شکل میگیرند از دوام و کیفیت بهتر و بالاتری برخوردار هستند.
طبق نظر این کارشناسان، در حال حاضر خانواده و ارکان آن بیشتر از هرزمانی مورد تهدید و آسیب جدی واقعشده است. خواستگاری مدرن و امروزی در ایجاد این تنش چندان هم بیتأثیر نخواهد بود.
انواع خواستگاری
- خواستگاری سنتی
درگذشتهی نهچندان دور ازدواجها به شکل سنتی بین افراد برقرار میشد. بدینصورت که خانواده شخص پس از انتخاب دختری برای پسر خود، وی را از پدر و مادرش خواستگاری و به عقد و ازدواج پسر خود درمیآوردند. در این روش خواستگاری خانواده رکن اصلی و محور تصمیمگیری بوده است.
البته نباید گفت که این نوع خواستگاریها بدون توجه به خواست و نظر دختر و پسر هم نبوده است چراکه درست است موضوع و مراحل خواستگاری ابتدا به خانوادهها اطلاع داده میشد، اما نظر دختر و پسر در مرحله دوم و اولویت خانوادهها قرار میگرفت.
مدیریت مراسم خواستگاری توسط خانوادهها، این امکان را برای دختر و پسرها فراهم میآورد تا ضمن بهرهمندی از تجربیات پدر و مادر، قبل از درگیری عاطفی شناخت کامل و کافی از یکدیگر به دست آورند.
خواستگاری سنتی به دو روش زیر صورت میگیرد:
- خواستگاری با آشنایی قبلی (آشنایی دختر و پسر و یا آشنایی خانوادهها)
- خواستگاری بدون آشنایی قبلی و معرفی توسط شخص ثالث
خواستگاری سنتی محاسن زیر را دارا میباشد:
- خواستگاری سنتی با عقلانیت و تفکر بیشتری همراه است.
- خواستگاری سنتی با مدیریت خانوادهها انجام میشود که میتوان آن را طولانیتر کرد.
- خواستگاری سنتی بافرهنگ و آدابورسوم ما سازگارتر است.
- امنیت روانی و اجتماعی در خواستگاری سنتی بالاست.
- اهداف خواستگاری سنتی روشنتر و دقیقتر خواهد بود.
معایب خواستگاری سنتی عبارتاند از:
- زمان کافی در اختیار نباشد.
- بدون آشنایی قبلی باشد.
- زیاد از حد رسمی باشد.
- دخالت افراد در تصمیمگیری.
- از پشت پردهی شخصیتها غافل شویم.
- خواستگاری مدرن و امروزی
در خواستگاری مدرن و امروزی که در حال حاضر زیاد هم باب شده، ابتدا دختر و پسر یکدیگر را انتخاب میکنند و سپس خانوادهها را در جریان قرار میدهند. در مواردی هم دختر و پسر پس از انتخاب و سپری کردن دوران آشنایی، خانوادهها را در جریان قرار میدهند.
تصمیمگیری اصلی پیرامون ازدواج در این نوع خواستگاری به عهده ی دختر و پسر گذاشتهشده که طبق آمارها، نتایج قابل قبولی هم نداشته است. بهویژه زمانی که دختر و پسر مرحلهی آشنایی را هم بدون اطلاع والدین سپری میکنند، این خطر وجود خواهد داشت که بیشتر در معرض تصمیم احساسی و نادرست قرار بگیرند.
خواستگاری مدرنیته و امروزی به سه روش زیر صورت میگیرد:
- خواستگاری از همکار، همکلاسی و ...
- خواستگاری اینترنتی
- خواستگاری دختر از پسر
محاسن خواستگاری مدرن و امروزی عبارتاند از:
- شناخت بیشتر طرفین از یکدیگر اگر در چهارچوب اصول و قواعدی تعریفشده باشد
- ایجاد علایق مشترک با حضور در محافل و محیطهای مشترک
- ازدواج کاملاً اختیاری و بدون هیچگونه اجباری رخ خواهد داد
معایب ازدواج مدرن و امروزی به شرح زیر است:
- ممکن است فرد احساسی تصمیم بگیرد و عیبهای طرف مقابل را نبیند.
- نقش خانوادهها در این نوع ازدواج کمرنگ خواهد بود و همین امر سبب میشود کمتر از تجارب آنها بهره ببرند.
- در این نوع ازدواجها نمیتوان دقیق به شخصیت طرف مقابل پی برد.
- این نوع خواستگاریها بیشتر با مخالفت خانوادهها روبهرو خواهد شد.
مراحل و اصول صحیح خواستگاری
- مشورت
مشورت کردن با خانواده و افراد خیرخواه و باتجربه یکی از اصول صحیح خواستگاری کردن است. در اولین گام شما باید موضوع را با خانواده و یا بزرگان فامیل که خیرخواه شما هستند، در میان بگذارید.
- تحقیقات
معمولاً تحقیقات پیرامون خانواده، شغل، اخلاق و کردار دختر و پسر، توسط شخص ثالثی انجام میشود. باید این نکته را هم در نظر داشت که برای تحقیق و پرس و جو از افراد خیرخواه و صادق شروع کنید. چراکه این افراد بدون هیچ تمارضی حقیقت را به شما خواهند گفت.
- گفتگوی مستقیم و چشم در چشم
معمولاً در اولین جلسه خواستگاری با تمایل طرفین و خانوادهها، گفتگوی مستقیم بین پسر و دختر صورت میگیرد. بهتر است دختر و پسر چند مرحله طبق موافقت خانوادهها و رعایت موازین اخلاقی و عرفی با یکدیگر صحبت کنند تا شناخت نصفی حاصل شود.
- بلهبران
پس از توافق طرفین و رضایت خانوادهها، مراسم بلهبران برگزار و دختر و پسر نامزد میشوند. دوران نامزدی، دوران شیرینی است اما باید در این دوران نیز بر شناخت بیشتر یکدیگر تأکید کرد.
- عقد و ازدواج
پس از بلهبران و سپری شدن دوران نامزدی نوبت به مرحلهی اصلی که عقد و ازدواج است میرسد. در این مرحله پس از تعیین مهریه و اختصاص یک روز خاص برای برگزاری مراسم عقد و ازدواج زندگی شرعی زناشویی با خواندن خطبهی نکاح در دفتر ازدواج آغاز خواهد شد.
البته برخی خانوادهها طبق رسم و رسوم خود، مراسم عقد و ازدواج را بهصورت مجزا و در دو زمان مختلف برگزار میکنند. طبق موازین شرعی فاصلهی عقد و ازدواج نباید طولانی باشد.
عقل و شرع حکم میکند از زمانی که خطبهی عقد در (محضر عقد) خوانده میشود تا زمان ازدواج (زمانی که زن و مرد به زیر یک سقف میروند وزندگی زناشویی خود را آغاز میکنند) نباید مدت زمان زیادی طول بکشد. چنانکه در برخی شهرها و رسم و رسومات بین عقد و ازدواج فاصلهای چندماهه و یا حتی چندساله میافتد که علاوه بر اینکه ازنظر شرع و عقل صحیح نیست، مشکلاتی را نیز به دنبال خواهد داشت.
چکیده
خواستگاری و آداب و رسوم آن یکی از مراسمهای جذاب و دوستداشتنی است که برای دختر پسرهای جوان شیرین و لذتبخش خواهد بود. توجه به نکات مهم خواستگاری از جمله انواع خواستگاری و معایب و محاسن آن، شیوهی صحیح و عاقلانه خواستگاری میتواند تا حدودی شمارا در انتخاب یک تصمیم مهم و حیاتی راهنمایی کند.
برای مشاهده و انتخاب بهترینهای عقد و عروسی به سایت سوربان مراجعه کنید. ما در این مجموعه بهترینهای سالن عقد و دفتر ازدواج را به شما معرفی خواهیم کرد!