بنر
بنر
بنر
بنر
بنر
بنر
بنر
بنر
بله برون یکی از مراسمی است که قبل از عروسی انجام می شود. در این بخش سوربان در مورد آداب و رسوم مراسم بیشتر بخوانید.

مهربُران (مهربُرون) یا خرج‌بُران (خرج‌بُران) یا خرج‌بُری یکی از مراسم سنتی فرایند ازدواج در ایران است و آن عبارت است از مجلسی مردانه که در آن مهریه و شیربهای عروس توسط خانوادهٔعروس و داماد تعیین می‌شود. گونهٔ زنانهٔ همین جلسه بله‌بُران نام دارد. اصولاً در سنت ما ایرانی ها نامزدی رسمی با بله بران شروع می شود اما این مراسم هم مثل بقیه دنگ و فنگ های ازدواج آداب و رسوم و نکته هایی دارد که باید رعایت کنید. در این مقاله سعی داریم نکات این مراسم را بررسی کنیم. با ما همراه باشید.

بله برون از سیر تا پیاز

همانطور که از اسمش پیداست این مراسم برای بله گرفتن از عروس خانوم و همچنین آشنایی خانواده ها و اقوام طرفین در منزل پدر عروس برگزار می‌شود. در این مراسم هدایایی از جانب خانواده داماد برای عروس خانوم خریداری شده و برای ایشان برده می‌شود که این هدایا متناسب با رسم و رسومات طرفین و همچنین اوضاع مالی داماد کم و زیاد می‌شود.

پس از آنکه مراسم خواستگاری به سرانجام رسید و دو خانواده کم‌وبیش اطمینان به سرانجام‌یافتن ازدواج یافتند، خانوادهٔ داماد از خانوادهٔ عروس درخواست برگزاری جلسهٔ «مهربُران» می‌کند. در گذشته، رسم بر این بود که هر موقعی را خانوادهٔ داماد درخواست می‌کردند، خانوادهٔ عروس مخالفت نموده و یکی دو روز دیرتر را قرار می‌گذاشتند. علت این امر این بود که خانوادهٔ عروس نشان دهند عجله‌ای در شوهردادن دختر خود ندارند. در روز تعیین‌شده، داماد به‌اتفاق چند تن از مردان معتبر خانواده‌اش به خانهٔ عروس می‌رفتند. پدر عروس نیز مردان معتبر خاندانش را دعوت می‌کرد. امروزه در مراسم مهربُران، زنان نیز حضور دارند. امروزه نیز بله برون مراسمی کمی رسمی‌تر از خواستگاری است که در آن علاوه بر پدر مادر ،خواهر و برادر دو طرف ،نزدیکان دیگه مثل پدر و مادر بزرگ ،عمو ،خاله و... بزرگ‌های فامیل هم احتمالاً دعوت میشوند و قرار‌های رسمی برای تعیین روز عقد و عروسی و... برگزار میشود.  اهدای انگشتر نشان توی این مراسم از طرف خانواده داماد اجباری نیست. و البته جدا از قول و قرار تاریخ عقد و عروسی ،صحبت از مهریه هم میشود.  البته این مراسم به هیچ‌وجه اجباری نیست و بعضی  در مراسم خواستگاری این صحبت‌ها را هم انجام میدهند .بعد از اینکه دختر و پسر همدیگر را پسندیدند، مراسم بله برون تدارک دیده می‌شود. در این مراسم صحبت هایی که توافق شد را داخل یه دفتر که اسمش دفتر بله برون است می نویسند و دو طرف امضا میکند . بعضی خانواده ها رسم دارند که مراسم قند شکستن هم در این روز برگزار میکنند در چند سال اخیر عروس و دامادها خیلی از مسائلی را که در بله برون مطرح میشود بین خودشان به توافق میرسند و به خانواده‌هایشان منتقل میکنند به طوریکه در مراسم بله برون فقط مطرح میشود، و دیگر بحث و چانه زنی معمولا اتفاق نمیفتد.

بله برون از سیر تا پیاز

مراسم بله برون چیست؟

مراسمی که شرایط مادی و معنوی عروسی و ازدواج و پذیرفتن شروط خانواده عروس از طرف خانواده داماد در آن اتفاق میفتد  را بله برون میگویند.

بله برون با چه فاصله‌ای از خواستگاری انجام میشود؟

معمولا از ‌یک هفته تا یک ماه بعد از خواستگاری برگزار میشود .

میزبان بله‌برون کیست ؟چه کسایی دعوت میشوند؟

مراسم در خانه پدر عروس برگزار میشود، مهمانان هم شامل خانواده درجه یک عروس داماد و بزرگترهای فامیل میشود، نکته ای که مهم است این است که بله برون به هیچ عنوان جای بچه نیست، از قبل با مهمان هایتان صحبت کنید که بچه‌هایشان را با خود نیاورند.

پذیرایی بله‌برون چگونه است؟

معمولا با چای، شربت، میوه و شیرینی پذیرایی میشود ولی خیلی‌ها هم شام میدهند، بستگی به انتخاب خانواده عروس دارد.

چه مدل لباس، آرایش، مویی مناسب مراسم بله برون است؟

این موضوع‌ها خیلی سلیقه‌ای است، یک پیراهن ساده و شیک می‌تواند انتخاب خوبی باشد بعضی نیز کت‌دامن یا کت‌شلوار می‌پوشند، در مورد آرایش و مو هم باید و نبایدی وجود ندارد ولیکن یک آرایش لایت و مو ساده انتخاب خوبی است.

بله برون از سیر تا پیاز

چه موضوع‌هایی در بله‌برون مطرح میشود؟

– میزان مهریه

– اعلام میزان تقریبی جهیزیه عروس

– مطرح کردن رسوم قدیمی مانند درخواست شیربها در صورت مرسوم بودن در خانواده عروس

– وضعیت شغل داماد

– تعیین دقیق وضعیت مسکن زوج

– اجازه ادامه کار یا تحصیل عروس

– تقاضای حق انتخاب مسکن طلاق و کار برای دفتر در صورت مرسوم بودن در خانواده عروس

– مطرح کردن آداب خانوادگی مانند امضای فهرست جهاز عروس از سوی داماد و بزرگتر او در صورت مرسوم بودن در خانواده عروس

– مشخص شدن زمان مراسم نامزدی در صورت پذیرش خانواده عروس و فاصله زمانی آن تا عقد و ازدواج

– مشخص شدن دقیق زمان عقد و عروسی و همزمانی یا جدا بودن آن و جزییات این برنامه ها بحث خواهد شد.

و اما هدایای آقا داماد :

پارچه و حلقه نشان اصلی ترین و واجب ترین وسایلی هستند که باید در مراسم بله برون همراه خودتان داشته باشید. گل و‌شیرینی هم جز واجبات است . منهای این وسایل کیف و کفش هم هدایایی هستند که مدتی است پای ثابت هدایای عروس خانم شده است. یک ست کیف و کفش معمولا هم رنگ و شیک هدیه ای است که همراه چادر و نشون به عروس خانم داده می شود.  هدیه بعدی مانتو،شال یا روسری و یک دست لباس است. این دو به رنگ های روشن انتخاب می شوند و معمولا روی آنها گلدوزی یا منجوق دوزی دارد چون این دو قلم باید مجلسی و سنگین باشد. در مراسم بله برون «کله قند» تزئین شده را فراموش نکنید. کله قند در رسم خیلی از خانواده ها وجود دارد و بهتر است آن را از قلم نیندازید، حتی اگر خودتان رسم ندارید.  می توانید این کله قند را خودتان با تور یا کاغذ کادو تزئین کنید، یا مدل آماده اش را از قنادی ها بخرید و آن را برای شیرین شدن زندگی عروس و داماد به آنها هدیه بدهید.

البته باز هم تمامی موارد فوف تحت تاثیر آداب و رسوم و همچنین سلیقه شما قرار میگیرد که بخواهید چقدر برای این مراسم خرج کنید و به قول معروف سنگ تمام بگذارید.

منبع: آکاایران، رَنگُل، ویکیپدیا



به این مطلب امتیاز دهید:
(4 امتیاز , میانگین: 4.0 از 5)
بنر
بنر

نظرات شما:

گالری جذاب امروز در سوربان
مقالات جذاب امروز در سوربان