چشمان ما یکی از اعضای حیاتی بدن هستند که نقش بسیار مهمی در زندگیمان دارند. متأسفانه با رشد تکنولوژی و افزایش استفاده از دستگاههای الکترونیکی، ضعف بینایی به عنوان یک مشکل شایع از طریق کاهش فاصله بین چشمان و صفحه نمایش، نور کم و نور زیاد، کار در شرایط نوری ضعیف، خواندن در شرایط نوری ضعیف و عدم استفاده از عینک مناسب برای کارهای خاص ایجاد میشود.
عوامل دیگری مثل کمبود ویتامین A، سن، بیماریهای مرتبط با چشم و سوءتغذیه نیز میتوانند به ضعف بینایی منجر شوند؛ بنابراین برای حفظ سلامت چشمان باید از مواد غذایی سالم و عینک مناسب استفاده کنید و از کار با دستگاههای الکترونیکی در شرایط نوری متعادل و با فاصله مناسب بهره ببرید.
افراط در استفاده از تکنولوژی
استفاده بیش از حد از صفحه نمایش کامپیوتر، تلفن همراه و تبلت ممکن است برای بسیاری از ما غیرقابل اجتناب باشد. این عادت میتواند به مشکلاتی مانند خستگی چشمها، سردرد، کاهش تمرکز و حتی افزایش خطر بروز بیماریهای چشمی منجر شود.
همچنین استفاده بیش از حد از این دستگاهها ممکن است به مشکلات اجتماعی و روابط بین فردی نیز منجر شود؛ زیرا زمان زیادی را در جهان مجازی صرف میکنیم و این زمان را به ارتباط با دیگران اختصاص نمیدهیم. برای جلوگیری از این مشکلات باید دورههای استراحت منظم داشته باشیم و زمان استفاده خود از تکنولوژی را محدود کنیم.
روشنایی کم، قاتل بینایی!
کار کردن در شرایط نوری نامساعد میتواند یکی از چالشهایی باشد که برخی افراد در محیط کار خود با آن مواجه هستند. در شرایطی که نور کم است امکان دارد که برای انجام کار به دنبال منابع نوری بیشتر بگردید و یا از نور لامپ استفاده کنید؛ از طرفی در شرایطی که نور زیاد میباشد ممکن است نیاز به استفاده از عینکهایی با حفاظ مناسب و یا استفاده از پوششهای محافظ برای محافظت از چشمانتان داشته باشید.
در هر دو شرایط مهم است که به بهبود شرایط نوری محیط کارتان بپردازید؛ این میتواند شامل استفاده از منابع نوری متنوع، تنظیم نورپردازی در اتاق، استفاده از پنجرههای بزرگ و شفاف برای جذب نور طبیعی و یا استفاده از فیلترهای مناسب برای کاهش نور اضافی باشد. با بهبود شرایط نوری محیط کار میتوانید عملکرد، راحتی و سلامتی چشم خود و همکارانتان را تضمین کنید.
عدم استفاده از عینک
عدم استفاده از عینک مناسب در مواقع لزوم ممکن است موجب بروز مشکلاتی در بینایی فرد شود. فرد در این حالت احتمالاً به دلیل عدم تمرکز و بیتوجهی، ناتوانی در خواندن و کار با ماشین، کمبود توجه در کلاس درس و کار، سردرد و خستگی چشمی را تجربه خواهد کرد.
همچنین عدم استفاده از عینک مناسب میتواند سبب بروز مشکلات جدیتری در دید شخص مانند نزدیک بینی، دوربینی، آستیگماتیسم و یا کاهش دید در شب شود. بنابراین استفاده از عینک مناسب نه تنها موجب بهبود دید فرد میشود، بلکه از بروز مشکلات جدیتر نیز جلوگیری میکند.
رعایت نکردن بهداشت چشمی
حفظ بهداشت چشمی از جمله مسائلی است که مخصوصاً در دوران مدرن و با توجه به استفاده گسترده از تکنولوژی و روزمره شدن کارها بسیار اهمیت دارد. متأسفانه بسیاری از افراد به دلایل مختلفی همچون عدم آگاهی، بیتوجهی و یا اهمال به مراقبت از بهداشت چشمی با مشکلاتی مانند التهاب و عفونت چشمی مواجه خواهند شد. یکی از عواملی که میتواند به عفونت چشمی منجر شود، عدم شستشوی منظم و صحیح دور چشمها است؛ همچنین در صورت نیاز به استفاده از قطرههای چشمی، عدم استفاده از آنها آنها ممکن است سبب شدید شدن عفونت یا التهاب چشم شود.
عدم استفاده از وسایل محافظتی مانند عینک آفتابی میتواند موجب آسیب به چشم شود و در برخی موارد باعث بروز بیماریهای جدی چشمی مثل سرطان چشمی هم میشود! بنابراین رعایت بهداشت چشمی و استفاده از روشهای مناسب میتواند به حفاظت از سلامت چشمها کمک کرده و از بروز مشکلات جدی جلوگیری نماید.
افزایش سن و پیری
پیر شدن یکی از فرایندهای طبیعی زندگی است که با گذشت زمان و تغییراتی در بدن همراه است. بدن به تدریج قابلیتهایش را از دست میدهد و احتمال بروز بیماریهای مختلف به صورت طبیعی افزایش مییابد. از جمله تغییراتی که در سن بالا رخ میدهد، ضعف در بینایی، کاهش قدرت عضلانی، کاهش قابلیت تحمل فیزیکی، کاهش قابلیت جذب و استفاده از مواد مغذی، کاهش قابلیت تعامل اجتماعی و روابط بین فردی است.
برای حفظ سلامت در سنین بالا توصیه میشود که به خوبی غذا بخورید، سبک زندگی سالمی داشته باشید، فعالیت بدنی منظم را رعایت کنید و حتماً تحت نظر یک پزشک متخصص باشید.
بیماریهای چشمی
بیماریهای چشمی مثل کاتاراکت، بیماریهای شبکیه و گلوکوما از جمله مشکلاتی هستند که میتوانند بر روی کیفیت زندگی افراد تاثیر بسزایی داشته باشند. کاتاراکت یک بیماری چشمی است که باعث میشود عدسی چشم به شکلی تدریجی شفافیت خود را از دست بدهد و موجب کاهش دید در فرد مبتلا خواهد شد. بیماریهای شبکیه نیز شامل گروهی از بیماریها هستند که سبب تخریب و آسیب دیدن بافتهای حساس شبکیه چشم میشوند و میتوانند منجر به کاهش دید و در برخی موارد کوری نیز شوند!
همچنین گلوکوما یک بیماری چشمی است که موجب افزایش فشار داخل چشم خواهد شد و در نتیجه منجر به تخریب و آسیب دیدن اعصاب بینایی و کاهش دید میشود. بنابراین ابتلا به این بیماریها کاهش کیفیت زندگی افراد را به دنبال خواهد داشت و لازم است که در مراحل ابتدایی تشخیص داده شوند و پیشرفت آنها با درمان مناسب متوقف شود.
مواد مخدر و الکل
مصرف مواد مخدر و الکل به صورت مداوم ممکن است باعث تضعیف بینایی شود. براساس تحقیقات علمی مشخص شده که استفاده طولانی مدت از مواد مخدر مانند هروئین و کوکائین میتواند سبب ایجاد اختلالات جدی در سیستم بصری بشود. همچنین مصرف مکرر الکل نیز ممکن است موجب ایجاد مشکلاتی همچون اختلال در دید شبانه و افزایش احتمال ابتلا به بیماریهای مربوط به چشم شده.
بنابراین پیشگیری از مصرف مواد مخدر و الکل میتواند به حفظ سلامت بینایی کمک کند؛ همچنین افراد مبتلا به این نوع اعتیادها نیاز به مشاوره پزشکی و روانشناسی دارند تا بتوانند از این بیماریها رها شوند و مشکلات سلامتیشان را کنترل نمایند.