بهطورکلی درزمینهی بحث مهریه آنچه امروزه بیشتر در کشور بهعنوان مهریه در نظر گرفته میشود و رایج است، سکه بهار آزادی، مال غیرمنقول و وجه نقد است که طبق قانون و شرع بهمحض خواندن خطبه نکاح در محضر عقد بر ذمهی مرد میباشد. در این مقاله پیرامون شرایط و مراحل به اجرا گذاشتن مهریه، مدارک موردنیاز، هزینهها و زمان موردنیاز برای به اجرا درآمدن مهریه صحبت خواهیم کرد. با ما همراه باشید.
مهریه چیست؟
مهریه مالی است که مرد هنگام اجرای صیغه نکاح در دفتر عقد، مکلف به پرداخت آن خواهد بود. مهریه یا همان صداق، هدیه و بخششی است که طبق قانون و شرع حق مسلم زن تلقی میشود و عندالمطالبه است، یعنی هرزمانی که زن درخواست کند، مرد موظف میشود آن را پرداخت نماید چه طلاق و جدایی صورت گیرد و چه صورت نگیرد. در نوع و مقدار مهریه هیچ محدودیتی وجود ندارد.
آمار سرسامآور طلاقها و مهریههای سنگین، چالشها و مشکلات زیادی را برای خانوادهها پدید آورده است. به دنبال این کشمکشها زنان به دنبال حق خود هستند و مردان نیز میخواهند به هر ترفندی که شده مهریه را پرداخت نکنند و یا شرایط تقسیط آن را طبق قانون به دست آورند.
زن چه زمانی مالک تمام مهریهاش خواهد بود؟
نکته قابلتوجه اینکه زمانی کل مهریه به زن تعلق خواهد گرفت که اولین مقاربت و نزدیکی صورت گرفته باشد. طبق تصور برخی، بهمحض خواندن خطبهی عقد، زن مالک تمام مهریهاش نخواهد بود. اگر نزدیکی و مقاربت صورت نگرفته باشد، زن تنها میتواند نصف مهریهاش را مطالبه نماید.
مراحل به اجرا گذاشتن مهریه
قبل از هر اقدامی شما نیاز دارید تا با یک وکیل و مشاور متخصص در امور حقوقی خانواده مشورت و شرایط و دلایل خود را برای وصول و به اجرا گذاشتن مهریه برای او شرح دهید. پس از مشاوره با وکیل و تحویل مدارک موردنیاز، لازم است که وکیل شما در جلسات دادگاه حضور و طبق اسناد و مدارک موجود به دفاع از موکل خود و تسریع روند اجرا و وصول مهریه بپردازد.
مدارک لازم برای اجرا گذاشتن مهریه
پس از مشورت با وکیل و مشاور خود، چنانچه بر تصمیم خود مبنی بر وصول و اجرا گذاشتن مهریه مسر هستید میبایست مدارک زیر را جهت پیگیری قانونی درخواستتان به موکل قانونی خود ارائه دهید:
- اصل سند ازدواج
- اصل شناسنامه
- کپی کارت ملی
درصورتیکه اصل سند ازدواج در دسترس شما نیست، میتوانید با مراجعه به دفترخانهای که عقد و نکاح در آن صورت گرفته، رونوشتی آز آن را تهیه و در اختیار وکیل خود قرار دهید.
از چه طریقی میتوان مهریه را به اجرا گذاشت؟
به سه طریق زیر میتوان مهریه را به اجرا گذاشت:
1-از طریق اجرای ثبت
برای وصول مهریه میتوان بهجای مراجعه به دادگاه از روش ساده اجرای ثبت استفاده کرد. طبق مواد 92 و 93 قانون ثبتاسناد و املاک، زن میتواند از طریق ادارهی اجرای ثبت نسبت به وصول مهریه خود اقدام نماید. این یکی از روش های رایج و آسان به اجرا گذاشتن مهریه است.
برای اجرا و وصول مهریه به این روش کافی است که زن مدارک لازم را که دربند قبل به آن اشاره کردیم، تحویل دفترخانهای که خطبهی عقد و نکاح در آن خواندهشده تحویل داده، که مأمور اجرا نیز طبق قانون ابلاغیهای برای مرد صادر میکند. طبق قانون چنانچه مرد قادر به پرداخت مهریه نباشد، میبایست ظرف مدت 10 روز صورت تمام دارایی خود را به مسئول اجرایی تحویل و چنانچه مالی ندارد، صریحاً اعلام کند.
2-از طریق دادگاه
چنانچه مردی اموالی برای توقیف کردن نداشته باشد، و یا اینکه مبلغ مهریه بیش از 200 میلیون ریال باشد، از طریق دفاتر خدمات قضایی اقدام کنید تا پیونده شما به دادگاه خانواده فرستاده شود. در این مورد پس از ثبت درخواست، پیامکی برای شما ارسال میشود که محل و زمان تشکیل دادگاه برای زوج و زوجه تعیین میشود.
پیشنهاد میشود در این زمینه از یک وکیل خوب و مجرب استفاده کنید. پس از رأی دادگاه مبنی بر پرداخت مهریه، ابلاغیهای برای مرد (زوج) صادر میشود که به او مهلت میدهد تا ظرف 10 روز، مطالبه زوجه (زن) را پرداخت نماید.
3-از طریق شورای حل اختلاف
زمانی که شما برای مطالبه مهریه خود اقدام میکنید، چنانچه مبلغ مهریه کمتر از 200 میلیون ریال باشد، پرونده برای بررسی و پیگیری به شورای حل اختلاف فرستاده میشود. معمولاً پروندههایی که دعوی طلاق مطرح نیست و مبلغ مهریه نیز تا سقف (20 میلیون) باشد، به شورای حل اختلاف سپرده میشود.
هزینه اجرا گذاشتن مهریه
هزینه مطالبه مهریه طبق قانون بر عهده زن است. چنانچه زن بخواهد مهریه خود را طبق سکههای تعیینشده دریافت کند، میبایست یکبیستم کل مبلغ مهریه (نیم عشر دولتی)، بابت هزینه دادرسی بهحساب دادگستری واریز نماید.
درصورتیکه زن اطمینان داردکه مرد اموال قابل توقیفی دارد، میتواند درخواست تأمین جداگانهای را در همان دفتر قضایی ثبت کند که این سبب میشود تا هزینه اجرایی مهریه برای زن تا حد زیادی پایین بیاید. درصورتیکه زن با معرفی 2 شاهد به دادگاه ثابت کند که توان پرداخت هزینههای دادرسی را ندارد، دادگاه این مبلغ را نیز از مرد دریافت خواهد کرد.
در مواردی نیز با اعلام زن مبنی بر عدم توانایی پرداخت هزینههای دادرسی و پیگیری وکیل او، این مبلغ میتواند به نیم عشر کاهش یابد.
چکیده
امروزه مشکلات زیادی درزمینهی مهریه و نحوه وصول و به اجرا گذاشتن آن پیش روی خانوادههایی است که به هر دلیلی در شرایط طلاق و جدایی قرار دارند، وجود دارد. معمولاً زمانی که یک زندگی پایدار است و روابط زن و مرد خوب و عاشقانه است، درخواست و مطالبه مهریه از طرف زن صورت نخواهد پذیرفت.
مطالبه و به اجرا گذاشتن مهریه شرایط و مراحلی دارد، که مشاوره و بهرهگیری از یک مشاور و وکیل خوب می تواند بسیار کمککننده بوده و روند اجرایی و وصول مهریه را سرعت بخشد.