ایمپلنت دندان به شکلی که امروزه میشناسیم توسط جراح ارتوپدی سوئدی به نام پر اینگوار برنمارک اختراع شده است. امروزه در دندانپزشکی کاشت دندان به عنوان روشی استاندارد برای جایگزینی دندان های از دست رفته به حساب میآید. ایمپلنت دندان نوعی جراحی است که میلهای تیتانیومی در استخوان فک قرار میگیرد و اجازه میدهیم در طی چند ماه با استخوان ترکیب شود. ایمپلنت دندان به عنوان جایگزینی برای ریشه دندان از دست رفته حساب میشود. در واقع، این ایمپلنت به عنوان «ریشه دندان مصنوعی» برای نگه داشتن دندان، عمل میکند.
داشتن یک ایمپلنت دندان که به استخوان فک جوش خورده است، نزدیکترین حالت برای نشان دادن دندان طبیعی است؛ چرا که بدون اینکه روی دندانهای اطراف تأثیر بگذارد، در جای خود مستقر شده و از پایداری بالایی برخوردار است. فرایند همجوشی بین ایمپلنت دندان و فک «استخوان سازی» نامیده میشود. بیشتر ایمپلنت های دندانی از تیتانیوم ساخته شده است که به آنها امکان یکی شدن با استخوان را میدهد، بدون اینکه به عنوان یک جسم خارجی در بدن شناخته شوند. با گذشت زمان، فناوری و علم پیشرفت کردهاند و نتایج جراحی ایمپلنت دندان را تا حد زیادی بهبود بخشیدهاند. امروزه میزان موفقیت در ایمپلنت دندان نزدیک به 98٪ است.
پیشنهاد: تخفیف دندانپزشکی شامل ایمپلنت، بلیچینگ، پر کردن یا جرم گیری - در تهران و سایر شهرها
از آنجا که تیتانیوم موجود در ایمپلنت با استخوان فک شما پیوند میخورد، دندان کاشته شده نمیلغزد، سر و صدایی ایجاد نمیکند یا باعث آسیب به استخوان نمیشود. همچنین مواد آن مانند دندانهای طبیعی دچار پوسیدگی نمیشود.
در این شرایط ایمپلنت دندان برای شما مناسب است:
- یک دندان یا تعداد بیشتری از دست دادهاید.
- فک تان کامل رشد کرده است.
- بافت استخوان کافی برای تأمین نیاز ایمپلنت ها دارید یا میتوانید پیوند استخوانی انجام دهید.
- بافت دهانی سالمی دارید.
- شرایط سلامتی تان به شکلی نیست که بر بهبود استخوان تأثیر بگذارد.
- امکان استفاده یا تمایل استفاده از دندان مصنوعی را ندارید.
- میخواهید بیانتان را بهتر کنید.
- با دوره چند ماهه روند درمان موافق هستید.
- سیگار نمیکشید.
پیشنهاد: تخفیف دندانپزشکی کرج شامل انواع خدمات جرم گیری، پر کردن، ایمپلنت یا بلیچینگ
خطرات ایمپلنت دندان
مانند هر عمل جراحی دیگری، جراحی ایمپلنت دندان نیز خطراتی به همراه دارد. این خطرات نادر و در صورت بروز، معمولاً جزئی هستند و به راحتی درمان می شوند. خطرات شامل موارد زیر است:
- عفونت در محل کاشت.
- صدمه یا آسیب به ساختارهای اطراف آن، مانند سایر دندان ها یا رگ های خونی.
- آسیب عصبی که میتواند باعث درد، بی حسی یا سوزن سوزن شدن در دندان های طبیعی، لثه ها، لب ها یا چانه شما شود.
- مشکلات سینوس، هنگامی که ایمپلنت های دندانی در فک فوقانی قرار میگیرند و در یکی از حفره های سینوس شما وارد میشوند.
آماده سازی برای جراحی ایمپلنت دندان
فرآیند برنامهریزی برای کاشت دندان ممکن است متخصصان مختلفی را شامل شود، از جمله پزشک متخصص دهان، فک و صورت (جراح دهان و فک و صورت)، دندانپزشک متخصص در درمان سازه هایی که از دندان ها پشتیبانی میکند مانند لثه ها و استخوان ها (پریودنتیست)، دندانپزشکی است که دندان مصنوعی را طراحی و برای شما متناسب میکند (متخصص پروتز) یا گاهی اوقات متخصص گوش و حلق و بینی.
از آنجا که ایمپلنت دندانی به یک یا چند عمل جراحی نیاز دارد، شما باید یک ارزیابی کامل جهت آماده شدن برای روند انجام دهید، از جمله:
تست جامع دندانپزشکی
ممکن است از شما عکس رادیولوژی و تصاویر سه بعدی گرفته شود و مدل هایی از دندان و فک تان تهیه کنند.
مرور تاریخچه پزشکی
در مورد هرگونه شرایط پزشکی و هرگونه داروی مصرفی از جمله نسخه های دارویی و داروهای بدون نسخه و مکمل ها به پزشک خود بگویید. اگر شرایط قلبی خاص یا ایمپلنت های ارتوپدی دارید، پزشک ممکن است قبل از عمل، برای جلوگیری از عفونت آنتی بیوتیک تجویز کند.
مراحل ایمپلنت دندان
عمل جراحی کاشت دندان معمولاً یک عمل جراحی سرپایی است که با مراحل بهبودی چند مرحلهای انجام میشود. فرآیند قرار دادن کاشت دندان شامل مراحل مختلفی است:
- کشیدن دندان خراب
- در صورت لزوم آماده سازی استخوان فک (یا پیوند)
- قرار دادن ایمپلنت دندان
- رشد و بهبودی استخوان
- قرار دادن اباتمنت
- قرار دادن دندان مصنوعی
کل فرآیند از ابتدا تا پایان میتواند به چندین ماه برسد. بیشتر این زمان به بهبودی و انتظار برای رشد استخوان جدید در فک شما اختصاص مییابد.
برای ایمپلنت دندان چه زمانی پیوند استخوان نیاز است؟
اگر استخوان فک شما به اندازه کافی ضخیم نباشد یا خیلی نرم باشد، ممکن است قبل از انجام عمل جراحی کاشت دندان به پیوند استخوان احتیاج پیدا کنید. دلیل این امر این است که عمل جویدن فشار زیادی به استخوان ها وارد میکند و اگر استخوان فک نتواند فشار ایمپلنت هنگام جویدن را تاب بیاورد، احتمالاً عمل جراحی از بین خواهد رفت. پیوند استخوان میتواند پایه محکم تری برای کاشت ایجاد کند.
چندین ماده پیوند استخوان وجود دارد که میتوان برای بازسازی استخوان فک استفاده کرد. گزینه ها میتواند شامل پیوند استخوان طبیعی باشد، مانند استفاده از مکان دیگری در بدن شما؛ یا پیوند استخوان مصنوعی مانند مواد جایگزین استخوان که میتواند ساختارهای حمایتی برای رشد استخوان جدید را فراهم کند. با پزشک خود در مورد انتخابی که برای شما بهتر است صحبت کنید.
قرار دادن ایمپلنت دندان
هنگام جراحی ایمپلنت دندان برای قرار دادن ایمپلنت، متخصص جراح دهان، برای باز کردن لثه و دسترسی به استخوان، برشی ایجاد میکند و در آن، قسمت فلزی کاشت دندان (ایمپلنت) قرار میگیرد. از آنجایی که این بخش به عنوان ریشه دندان عمل میکند، در اعماق استخوان کاشته میشود.
در این مرحله، هنوز شکاف دندان کشیده شما دیده میشود. در صورت نیاز میتوان یک نوع پروتز موقت برای حفظ زیبایی ظاهر قرار داد. برای تمیز کردن و همچنین هنگام خواب، میتوانید پروتز را دربیاورید.
انتظار برای رشد استخوان بعد از عمل جراحی ایمپلنت دندان
هنگامی که پایه فلزی در استخوان فک شما قرار گرفت، فرآیند استخوان سازی شروع می شود. در طی این فرآیند، استخوان فک رشد کرده و با سطح ایمپلنت دندان یکی میشود. این فرآیند، که میتواند چند ماه طول بکشد، به ایجاد پایهای محکم برای دندان مصنوعی جدید شما کمک می کند؛ دقیقاً مانند ریشه برای دندانهای طبیعی.
قرار دادن اباتمنت
وقتی استخوان سازی به پایان رسید، ممکن است شما به عمل جراحی اضافی برای قرار دادن اباتمنت نیاز داشته باشید؛ اباتمنت قطعهای است که در نهایت تاج دندان به آن وصل خواهد شد. این جراحی جزئی به طور معمول با بی حسی موضعی در یک مرکز سرپایی انجام می شود.
قرار دادن اباتمنت بعد از جراحی ایمپلنت دندان
جراح دهان و دندان دوباره لثه شما را شکاف میدهد تا ایمپلنت مشخص شود. اباتمنت به ایمپلنت دندان متصل میشود. سپس بافت لثه بخیه زده و بسته میشود، اما کار هنوز تمام نشده است.
نکته: در بعضی موارد، هنگام کاشت پایه، اباتمنت به پایه ایمپلنت دندان وصل میشود. این بدان معنی است که شما به عمل جراحی اضافی احتیاج نخواهید داشت. اما از آنجا که اباتمنت خارج از خط لثه است، هنگامی که دهان خود را باز کنید قابل دیدن است و تا زمانی که دندانپزشک پروتز دندان را کامل کند، به همین صورت خواهد بود. بعضی از افراد ظاهر اباتمنت را دوست ندارند و ترجیح میدهند که جراحی اضافی را به جان بخرند و نصب اباتمنت در یک جراحی جداگانه قرار بگیرد.
در روند جراحی ایمپلنت دندان، بعد از گذاشتن اباتمنت و پیش از اتصال دندان مصنوعی، لثه شما باید حدود دو هفته بهبود یابد.
انتخاب دندان های مصنوعی جدید
پس از بهبود لثه ها، احساس بهتری نسبت به دهان و دندان های باقی مانده خواهید داشت. با کمک و نظر شما تاج دندان مصنوعی به شکلی کاملاً واقعی و باورپذیر ساخته میشود. تا زمانی که استخوان فک شما به اندازه کافی قوی شود و بتواند فشار دندان جدید را تحمل کند، نمیتوان از تاج جدید استفاده کرد.
شما و متخصص دندانپزشکی خود میتوانید شکلی از دندان مصنوعی را انتخاب کنید که قابل جابجایی، ثابت یا ترکیبی از هر دو باشد.
بعد از جراحی ایمپلنت دندان
چه جراحی کاشت دندان در یک مرحله و چه در چند مرحله انجام شود، ممکن است برخی از ناراحتیهای معمولی مرتبط با هر نوع جراحی دندان را تجربه کنید، مواردی مانند:
- تورم لثه و صورت شما
- کبودی پوست و لثه شما
- درد در محل کاشت ایمپلنت
- خونریزی جزیی
ممکن است بعد از جراحی ایمپلنت دندان به داروهای ضد درد یا آنتی بیوتیک احتیاج داشته باشید. اگر تورم، ناراحتی یا هر مشکل دیگری در روزهای بعد از عمل بدتر شد، با جراح دهان خود تماس بگیرید.
بعد از هر مرحله از جراحی، ممکن است لازم باشد تا زمان بهبودی غذای نرم بخورید. به طور معمول، جراح شما از بخیه هایی استفاده میکند که خود به خود جذب میشوند. اگر بخیه ها از جنس خود جذب شونده نباشد، لازم است دندانپزشک آنها را بکشد.