آرتروز به عنوان یک بیماری، به قدری شایع است که احتمالاً در بین آشنایان شما نیز افرادی هستند که با آن دست و پنجه نرم می کنند. عمده این افراد دچار درگیری مفاصل روماتیسم مفصلی و التهابات اطراف مفصل هستند.
علائم آرترور مفصلی
مفصل متورم، صداهای مفصلی و در نهایت تغییر شکل مفصل از جمله علائمی هستند که بیماران بیان می کنند. گاهی اوقات این بیماری باعث تجمع مایع در مفصل شده که خود باعث افزایش میزان درد و تورم خواهد شد.
علت ایجاد آرتروز چیست؟
صدمات ورزشی یا شغلی به مفاصل حساس مثل زانو مانند پارگی رباط ها می توانند باعث ایجاد آرتروز شوند. آرتروز درد و رنج زیادی برای بیمار دارد، اما خبر خوب این است که درمان به موقع می تواند از پیشرفت این بیماری جلوگیری کند.
چه عواملی احتمال ابتلا به آرتروز را افزایش می دهند؟
جنسیت، وزن بالا، ژنتیک، افزایش وزن و صدمات مفصلی از جمله عواملی هستند که احتمال ابتلا به آرتروز مفصلی را افزایش می دهد. شدت این بیماری در مفصل از درجه ۱ تا ۱۷ متفاوت است و درمان های آن نیز دارو و فیزیوتراپی تا جراحی و تعویض مفصل متغیر می باشد.
روش های جلوگیری از ابتلا به آرتروز
مهم ترین عامل مهارکننده و پیشگیری کننده این بیماری، کنترل وزن است. از عواملی تاثیرگذار دیگر می توان به انجام صحیح فعالیت های روزانه و نرمش و ورزش مرتب اشاره کرد.
تاثیر رژیم غذایی در درمان آرتروز
در باور عمومی، برخی مواد غذایی مانند کله پاچه و یا پای مرغ را به عنوان عامل برطرف کننده آرتروز معرفی می کنند که این گونه مواد غذایی هیچگونه کمکی به پیشگیری یا درمان آرتروز زانو نخواهند کرد. در عوض، مصرف شیر کم چرب، کلم بروکلی، ماهی سالمون، گردو، لوبیا و به طور کلی خوراکی های حاوی امگا 3 می توانند در کنترل این بیماری موثر باشند. در طرف مقابل، مصرف شکر، روغن، سرخ کردنی ها و فست فودها می توانند منجر به تشدید آرتروز شوند.
روش های کنترل آرتروز
برای کنترل آرتروز و جلوگیری از پیشرفت آن، در مرحله اول انجام فعالیت های ورزشی در بیماران به خصوص در آرتروز زانو توصیه می شود. همچنین تقویت عضلات اطراف مفصل باعث کاهش فشار مستقیم بر روی مفصل می شود. در مرحله بعد، استفاده از داروها تحت نظر پزشک در کنترل این بیماری موثر می باشد.
روش های نوین درمانی
در گروهی از بیماران استفاده از سلول های بنیادی در کنترل و درمان آرتروز کاربرد بسیاری دارد. این روش سبب کمک به بازسازی قسمت های آسیب دیده مفصل شده و از پیشرفت بیماری جلوگیری می نماید. تزریق هیالورونیک اسید یا به تعبیر عامیانه ژل مفصلی نیز راه دیگری برای کنترل آرتروز زانو می باشد که بر حسب شدت آرتروز در برخی موارد به بیماران توصیه می شود.
چه وقت عمل جراحی آرتروز نیاز می شود؟
در برخی بیماران که شدت آرتروز زیاد است و درمان های غیرتهاجمی جواب نمی دهد، نیاز به عمل جراحی و تعویض مفصل در نواحی زانو یا لگن وجود دارد. البته انجام این جراحی ها شرایط سنی و آمادگی های قبل از عمل خاص خود را می طلبد.
روش رادیو فرکوئنسی در درمان آرتروز
در برخی بیماران علی رغم نیاز به جراحی، به علت داشتن بیماری های زمینه ای شدید و جدی مانند مشکلات قلبی ریوی و یا مغزی امکان جراحی مهیا نیست. هم چنین گاهی پس از جراحی تعویض مفصل هم بیماران از درد زانو رنج می برند. در این موارد برای کنترل درد بیماران از درمان RF یا رادیوفرکوئنسی مفاصل استفاده می گردد که بیماران بتوانند فعالیت بیشتری داشته باشند.
آیا آرتروز درمان قطعی دارد؟
متاسفانه تاکنون درمان قطعی جهت آرتروز پیشنهاد نشده است. لیکن با استفاده از روش های فوق می توان بیماران را به فعالیت های معمول خود تا حد زیادی بازگرداند و طبیعتاً رعایت نکات ذکر شده جهت پیشگیری و یا پیشرفت بیماری آرتروز بسیار حائز اهمیت و اثر بخش خواهد بود.
آیا می شود از بروز آرتروز جلوگیری کرد ؟
پاسخ به این سوال تا حد زیادی به رعایت فاکتورهای زیر بستگی دارد:
- نگه داشتن وزن در حد مطلوب
- حفظ فعالیت فیزیکی و ورزش
- جلوگیری از آسیب به مفاصل
- اجتناب از کارها و مشاغلی که نیاز به خم کردن بیشاز حد مفصل یا حمل وسیله سنگین باشد
- حفظ تغذیه مناسب
سخن پایانی
آرتروز مفاصل مهم بدن در بین بیماران مسن تر شایع تر است اما امکان دارد در رده های سنی دیگر نیز مشاهده گردد. این بیماری می تواند در هر مفصلی از بدن رخ دهد، اما اغلب در زانو، لگن، کمر و گردن، مفاصل کوچک انگشتان ، شانه، مفصل فک دیده می شود، دیگر مفاصل به ندرت درگیر می شوند، مگر اینکه به مفصل صدمه یا استرس غیر معمولی وارد شود.
بهترین متخصص درمان آرتروز
مراجعه به یک فوق تخصص درد می تواند در کنترل و درمان این بیماری موثر واقع شود. بدین منظور توصیه می کنیم جهت مشاوره و تعیین وقت ویزیت با دکتر سیامک مرادی، با شماره زیر تماس حاصل فرمایید.
شماره: 88882424-021
همراه: 09339510017
دانلود ویدیو