تا به حال اسم بیماری کیست مویی را شنیدید؟ یا شاید با یک جستجو ساده عکس های آن را دیده باشید. اگر تا به حال اسم این بیماری به گوشتان خورده باشد، حتما می دانید که یکی از عارضه های پوستی و شایع در برخی افراد با عادت های زندگی غلط است.
سینوس پیلونیدال یک حفره تقریبا گرد و کوچک است که در بالای چین باسن ایجاد می شود. موهای گیر افتاده در این اطراف می توانند منجر به آبسه شوند و در نتیجه سینوس پیلونیدال ایجاد شود. که کیسه ای تشکیل شده از موهای زائد، چرک و خونابه است.
افرادی که مبتلا به این عارضه می شوند، ممکن است احساس درد، سوزش و خروج خونابه داشته باشند. بنابراین باید هر چه سریع تر برای درمان اقدام کنند.
انواع روش های درمان
اگر افراد هیچ علامت یا نشانه ای از عفونت سینوس پیلونیدال نداشته باشند، ممکن است نیازی به درمان نداشته باشند. ولی اگر نیاز به درمان داشته باشند، ممکن است انواع روشهای درمان شامل موارد زیر باشد:
عمل جراحی و لیزر
در اینجا تصمیم داریم دوتا از قطعی ترین روش ها را توضیح دهیم:
- لیزر کیست مویی: می توان گفت درمان کیست مویی با لیزر یکی از بهترین روش ها برای از بین بردن این عارضه است که امروزه توسط متخصصان جراحی در کلینیک ها برای درمان قطعی مراجعین استفاده می شود. از آنجا که روش های دارویی، گیاهی و خانگی تاثیری روی خارج کردن موهای برگشته به داخل پوست ندارند، تمام بیماران در آخر مجبور به انتخاب بین یکی از این دو روش لیزر یا جراحی هستند.
- عمل جراحی باز و بسته: عمل جراحی معمولا خودش به دو دسته باز و بسته تقسیم می شود. افراد در این روش تحت بیهوشی عمومی عمل می شوند. در ابتدا کیست برش داده می شود. برداشتن کامل سینوس با بریدن آن ممکن است در دراز مدت به نتیجه بهتری منجر شود، اما دوره بهبودی نسبت به لیزر معمولا طولانی تر است. جراحان ممکن است طی جراحی سنتی با اسکالپل یا جراحی آندوسکوپی برای باز کردن سینوس استفاده کنند. در عمل باز زخم باز می ماند تا خودش ترمیم پیدا کند ولی پس از عمل بسته کیست بخیه زده می شود.
تخلیه آبسه
اگر اطراف کیست و داخل خود آن آبسه های کوچک وجود داشته باشد، پزشک باید ابتدا آن را تخلیه کند. افراد معمولاً می توانند این روش را در مطب پزشک و به شکل سرپایی انجام دهند.
پزشک قبل از ایجاد یک برش در آبسه، بی حس کننده موضعی تزریق می کند. این کار باعث می شود تا چرک تخلیه شود و التهاب به طور چشمگیری کاهش پیدا کند.
استفاده از آنتی بیوتیک ها
آنتی بیوتیک ها ممکن است به کاهش عفونت و درمان التهاب شدید پوست کمک کنند. ولی خب قطعا آن را کامل درمان نمی کنند.
پزشک ممکن است آنتی بیوتیک را برای درمان آبسه های کوچک تجویز کند.
از بین بردن موهای زائد
در موارد جزئی، در صورت عدم وجود عفونت، برداشتن مو ممکن است اولین قدم برای درمان کیست مویی باشد.
گزینه های حذف موهای زائد می توانند شامل موارد زیر شوند:
- اصلاح با تیغ
- اپیلاسیون
- روش دائمی لیزر
- کرم های موبر
منبع معتبری از تحقیقات نشان می دهد که برداشتن منظم موهای زائد و حفظ بهداشت مناسب ناحیه ممکن است منجر به کاهش روش های جراحی و بازگشت فرد به فعالیت های عادی شود. با این حال، در برخی موارد، حذف مو باعث افزایش عود پیلونیدال می شود.
افراد باید از روشهای خاصی برای رفع موهای زائد مراقبت کنند، زیرا برخی ممکن است باعث تحریک یا بثورات مو شوند.
علت ابتلا به این بیماری چیست؟
با اینکه دلیل بارزی برای تشکیل کیست مویی وجود ندارد اما کارهایی هستند که باعث بالا رفتن درصد ابتلا به این بیماری می شوند. عبارتند از:
- مردها بیشتر از زن ها در خطر ابتلا هستند
- داشتن سابقه خانوادگی بیماری پیلونیدال
- اضافه وزن داشتن
- تجربه ضربه یا تحریک پذیری در ناحیه
- داشتن سبک زندگی بی تحرک و نشستن طولانی مدت
- داشتن موهای زیاد در اطراف باسن
- عادات بهداشتی ضعیف و حمام دیر به دیر رفتن
آیا عفونت کیست مویی خطرناک است؟
بیماری کیست مویی به تنهایی خطرناک نیست زیرا قابل درمان است. ولی اگر عفونت کند می تواند باعث ایجاد آبسه، کیست های کوچک تر و عفونت شود. در نتیجه اگر این عفونت داخل بدن پخش شود، خطرناک بوده و می تواند زندگی بیمار را تهدید کند.
علائم بارز سینوس مویی
سینوس پیلونیدال بر روی شکاف ناتال (همان قسمت دنبالچه) تاثیر گذاشته و ایجاد می شود.
بسته به سطح تفاوت، علائم می تواند از خفیف تا شدید باشد. اگر افراد مبتلا به کیست مویی باشند، ممکن است علائم زیر در آنها ظاهر شود:
- گودی کوچک در پوست
- حرکت یا ناراحتی
- توده دردناک، که ممکن است آبسه باشد
- زهکشی از ناحیه، ممکن است مایع شفاف، کدر یا خونی باشد
- منطقه قرمز و حساس
- چرک بدبو
- تب
- حالت تهوع
چگونه از ابتلا به کیست مویی پیشگیری کنیم؟
خوشبختانه با انجام یک سری نکات ساده می توانید از پیش آمدن این عارضه دردناک به خوبی جلوگیری کنید:
- تمیز نگه داشتن ناحیه مقعد و رعایت بهداشت
- پرهیز از نشستن طولانی مدت
- استفاده از لباس ها و لباس زیر های گشاد – دارای بافت الیاف طبیعی
- از بین بردن و تراشیدن مرتب موهای زائد پشت کمر
دوره نقاهت پس از درمان چقدر است؟
اگر افراد تحت عمل جراحی قرار گیرند، معمولاً می توانند همان روز عمل خود به خانه بازگردند. بسته به نحوه پاسخ بدن افراد به جراحی، ممکن است در عرض 2 تا 3 هفته به سر کار بازگردند.
بیماران می توانند در مورد اینکه چه زمانی بازگشت دوباره به ورزش و فعالیت های منظم برایشان بی خطر است، با پزشک صحبت کنند و او اطلاعات کامل را در اختیارشان قرار دهد.
پس از درمان، مهم است که افراد هر زخم را تمیز و خشک نگه دارند یا از پانسمان برای زخم باز استفاده کنند. همچنین لازم است چین و محل زخم باسن را عاری از مو نگه دارید. همچنین افراد ممکن است نیاز داشته باشند هر 2 تا 3 هفته یکبار تا زمانی که به سن 30 سالگی برسند موهای خود را از بین ببرند زیرا از این سن به بعد ممکن است موها نازک و نرم شوند.
بهترین کلینیک برای لیزر کیست مویی:
https://www.medicalnewstoday.com/articles/pilonidal-sinus