اعتماد به نفس چیست؟ آیا اشتباه نکردن یا شکستناپذیری را شامل میشود؟ برخلاف تصور عامه افراد که اعتماد به نفس را مساوی اشتباه نکردن میدانند، این مفهوم پذیرش اشتباهات را شامل میشود، نه حذف آنها را. در این مقاله به بررسی پاسخ سؤال اعتماد به نفس چیست و راهکارهای افزایش آن میپردازیم؛ پس با ما همراه باشید.
تعریف اعتماد به نفس
در تعریف اعتماد به نفس اینگونه میتوان گفت که اعتماد به نفس یکی از عوامل کلیدی در رشد افراد، موفقیتهای تحصیلی، کاری و اجتماعی آنهاست. این مفهوم یک ویژگی روانی و شخصیتی را شامل میشود. براساس آن افراد باتوجهبه گذشته، محیط یا وراثت خود به استعدادها و تواناییهایشان باور و اعتماد دارند. بهطور کلی میتوان گفت یک شیوه تفکر درباره خود است. احساس یک فرد دررابطهبا شایستگیها و توانایی را هم شامل میشود. پس بهصورت کلی اعتماد به نفس به معنی ايمان داشتن شخص به توانايیها و استعدادهای خود، احساسات افتخارآميز و مثبتش است.
فردی که اعتماد به نفس دارد، با چالشها و مشکلات زندگی روبهرو میشود. میتواند آنها را حل کند یا بپذیرد. به این ترتیب زندگی خود را اداره میکند. از نگاه بیرونی زندگی موفقتری هم دارد؛ اما آیا موفقیت آنها مسبب اعتمادبهنفسشان است یا اعتماد به نفس سبب موفقیت؟
در مقابل این فرد، فردی قرار دارد که نسبتبه تواناییهایش تردید دارد. این فرد بهجای روبهرو شدن با چالشها از آنها فرار میکند. دلیل این کار این است که خود را شایسته مقابله با آنها نمیداند. به سبب عدم روبهرو شدن با مشکلات و چالشها، موفقیتی هم کسب نمیکند. این امر خود به افزایش حس عدم اعتماد به نفس او میافزاید.
برای کسب اطلاعات بیشتر در این زمنیه عبارت مقابل را در گوگل جستجو کنید و روی لینک اول کلیک کنید: اعتماد به نفس چیست اعظم صادقیان
اهمیت اعتماد به نفس در رسیدن به موفقیت
فرد دارای اعتمادبهنفس شناخت درستی از خودش دارد. او نقاط ضعف و قوت خود را میداند و برای رفع نقصهای خود تلاش میکند؛ بههمین سبب هرگز احساس کوچکی و حقارت ندارد. چگونگی احساس هر شخص نسبتبه خود، بر نحوه زندگیاش اثر میگذارد. افراد اگر احساس کنند از نظر دیگران دوست داشتنی و دلنشیناند، قطعا روابط اجتماعی بهتری برقرار میکنند. درمواقع نیاز به دوستان و خانواده خود کمک میکنند؛ درنتیجه همين حمايت از ديگران، آنها را به اين باور میرساند كه توانایی از میان راه برداشتن مشکلات را دارند. پس میتوانند اهدافشان را تحقق بخشند.
اگر تصور فردی این باشد که ارزشی ندارد، از ریسک کردن هم هراس دارد. به جایی نمیرسد و به همین ترتیب پیشگویی خود را به حقیقت تبدل میکند. از نقشهای مهم اعتماد به نفس در دستیابی به موفقیت، این است که افراد را تشویق میکند تا به پیشبینیهای خود برسند. اعتماد به نفس سبب میشود تا شخص به خود اطمینان کافی داشته باشد. همین اطمینان مسبب حرکت به سمت رشد و پیشرفت میشود. فرد درنتیجه تلاش میکند در هر شغلی که است، کارهایی را برای پیشرفت خود انجام دهد و روبهجلو حرکت کند.
از دیگر نقشهای اعتماد به نفس در موفقیت، انگیزه است. اعتمادبهنفس بهعنوان یک پایه عمل میکند که انگیزه بر آن ساخته میشود؛ بههمین دلیل نقشی اساسی در تعیین میزان تحریک فرد و هدفگذاری او دارد. درواقع زمانی که اعتماد به نفس درونی در فرد تقویت میشود، تمایل بیشتری برای دنبال کردن اهداف خود و تحقق آرزوها دارد. زمانی که یک فرد تواناییهای خود را باور داشته باشد، مشکلات را به چالشی ساده تبدیل میکند. اعتماد به نفس بهعنوان یک منبع قوی انگیزه عمل میکند که او را به سمت اهدافش سوق میدهد.
6 راهکار افزایش و تقویت اعتماد به نفس به صورت سالم
از راههای تقویت اعتماد به نفس، مراقبت از بدن، عملگرایی، تفکر مثبت و ... است که در ادامه آنها را شرح میدهیم:
مراقبت از بدن
توجه و مراقبت از جسم، اهمیت زیادی در تمام جنبههای زندگی دارد. هنگامی که فعالیت مثبتی در جهت تغییر مثبت ذهن، بدن و روح خود انجام میدهید، احساس اعتماد به نفس بیشتری نیز خواهید داشت. در ادامه چند روش مراقبت از بدن را برای افزایش اعتماد به نفس، عنوان میکنیم:
- رژیم غذایی: تغذیه سالم، توجه به جسم و بدن، فواید زیادی همچون سطوح بالاتر اعتماد به نفس را بهدنبال دارد. با تغذیه بدن بهوسیله مواد غنی و مغذی، انرژی بدن بیشتر میشود و به احساس بهتری دست پیدا میکنید.
- ورزش: ورزش نیز در مطالعات از راههای افزایش روحیه فرد و بهدنبال آن افزایش اعتماد به نفس عنوان شده است. فعالیت بدنی منظم، ظاهر بدن را بهبود میبخشد. با بهبودی ظاهر و جسم، افزایش اعتماد به نفس را خواهیم داشت.
- مراقبه: مراقبه به شما کمک میکند به خودشناسی و خودآگاهی برسید. پذیرش خود و چالشهای زندگی از دیگر فواید مراقبه است. با کمک مراقبه میتوانید افکار منفی را از خود دور کنید و درباره خود و جهانیان مثبت بیندیشید.
- خواب: کم خوابی میتواند از عوامل تأثیرگذار بر احساسات است. خواب باکیفیت هم با اعتماد به نفس رابطه مستقیمی دارد.
اهداف واقع بینانه
مشخص شده است که تعیین اهداف بلندمدت و دشوار که موجب عدم دستیابی فرد به آنها میشود، به سطح اعتماد به نفس او آسیب میرساند. درواقع افراد هرچه بیشتر به اهداف خود دست یابند، اعتماد به نفس و اعتماد به تواناییهایشان بیشتر میشود.
تجربه چالشهای جدید
اغلب افراد تمایل دارند، وضعیت ساکن خود را بهدلیل عادت به آن حفظ کنند؛ بههمین سبب وجود شک و تردید در هنگام انجام کارهای جدید و خلق موقعیتهای تازه به سبب حفط امنیت، طبیعی است؛ اما این نکته نیز قابلتوجه است که موقعیتهای جدید به فرد فرصت رشد و حرکت میدهد. دلیل این امر این است که فرد ارزیابی مجددی را از خود انجام میدهد و همین امر میتواند به رشد اعتماد به نفس او کمک کند. اشخاص خود را باید در معرض چالشهای جدید زندگی قرار دهند، تا ببینند تواناییهایشان در رفع چالشها کمککننده است.
مثبتاندیشی
افرادی که دید مثبتی به مسائل دارند، در کار خود موفقترند. با تغییر نگرش و طرز فکر به موضوعات و افزایش نگرش مثبت در زندگی، میتوان شخصیت موفقتری را از خود بروز داد. معمولا مثبتاندیشی بر تواناییها هم تأثیر دارد؛ اینکه دررابطهبا تواناییها و شایستگیهای خود مطمئن باشید، سبب میشود از پس چالشها بهتر و سریعتر بربیایید.
عملگرابودن
از مهمترین راههای افزایش اعتماد به نفس، این است که بهجای فکر کردن بیشازحد، دست به عمل زد. حتی کارهایی را انجام داد که در شرایط عادی ممکن است کمی ترسناک باشند. از راههای دیگر این است که با تلاش، سعی در تحقق اهداف خود در زندگی داشت تا بههمین سبب، احساس رضایتی ناشی از آن، بر اعتماد به نفس تاثیری مثبت داشته باشد. با تحقق یافتن کارها و افکار در زندگی واقعی، انسان در زندگی خود و برای خود تبدیل به یک قهرمان میشود؛ میفهمد که میتواند ازپس کارها بربیاید و اینگونه اعتماد به نفس او هم افزایش پیدا میکند.
مراجعه به مشاور
یکی دیگر از روشها جهت افزایش اعتماد به نفس، مراجعه به مشاور است. با مراجعه به یک شخص متخصص در زمینه اعتماد به نفس، میتوانید روحیه و تفکرتان را بهبود بخشید. دکتر اعظم صادقیان یکی از مشاوران حرفهای و البته باتجربه هستند که در زمینه اعتماد به نفس فعالیت دارند.
برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد راههای تقویت اعتماد به نفس اینجا کلیک کنید.
جمعبندی
اعتماد به نفس به معنای آگاهی به شایستگیها و تواناییهای خود است. با وجود اعتماد به نفس فرد خود را با موقعیتها و چالشهای جدید روبهرو میکند و همین امر موجب افزایش موفقیت روزافزون او میشود. از راههای افزایش اعتماد به نفس، مراقبت از بدن خود، عملگرا بودن، مثبت اندیشی، تجربه چالشهای جدید و مراجعه به مشاور است که در این مقاله به آنها پرداختیم.