آمپول ساکسندا (SAXENDA) یا لیراگلوتاید یک نوع آمپول چربی سوزی شکم است که برای کنترل وزن و میزان کالری دریافتی در کنار برنامه غذایی و ورزش تجویز میشود. این دارو عموما برای افراد با BMI 30 و یا کسانی که BMI 27 و بیماری زمینهای مانند فشار خون و دیابت نوع دوم دارند، تجویز میشود.
ساکسندا با کاهش اشتها و کم کردن میزان کالریهای دریافتی به کنترل وزن کمک میکند. این آمپول سرعت رسیدن غذا به معده را کاهش میدهد؛ در نتیجه فرد زودتر احساس سیری میکند. ساکسندا میزان گلوکز و همچنین انسولین مورد نیاز برای تجزیهی گلوکز در خون را کم میکند. توجه داشته باشید که آمپول ساکسندا فقط و فقط باید با تجویز دکتر مصرف شود.
چه کسانی نباید از آمپول ساکسندا یا لیراگلوتاید استفاده کنند؟
از این دارو استفاده نکنید اگر: به داروی ساکسندا و یا هر داروی مشتق آن حساسیت دارید.
- باردار هستید.
- در دوران شیردهی قرار دارید.
- خودتان و یا خانوادهتان سابقه سرطان تیروئید دارید.
- مبتلا به سندروم نئوپلاسم نوع دو هستید. ( سندرومی که چند غده درون ریز در قسمتهای مختلف بدن قرار دارد.)
عوارض خفیف آمپول لاغری ساکسندا چیست؟
آمپول چربی سوز ساکسندا هم مانند همه داروهای شیمیایی عوارض جانبی دارد. عوارض جانبی اجتناب ناپذیر هستند و بر حسب میزان دوز دریافتی میتوانند کم، شدید، دائمی و یا موقت باشند. بعضی از این عوارض جانبی را میتوان کنترل کرد و بعضی دیگر نیز با مرور زمان برطرف میشوند. در صورت داشتن هر کدام از نشانههای زیر، با پزشک خود تماس بگیرید.
- تغییر حس چشایی
- یبوست
- کم شدن اشتها
- اسهال
- سرگیجه
- خشکی دهان
- کوفتگی بدن
- سوزش معده
- حالت تهوع درد یا تورم خفیف در ناحیه شکم قرمزی، خارش و تورم در محل تزریق
- خستگی
- مشکل خواب
- استفراغ
عوارض جدیتر آمپول ساکسندا کدامند؟
بسیاری از عوارضی که در ادامه میخوانید عموما اتفاق نمیافتند، اما در صورت وقوع مشکلات جدی به بار میآورند. در صورت مشاهدهی هر کدام از موارد زیر فورا با پزشک خود تماس بگیرید.
- تغییر ضربان قلب ( سرگیجه، تپش قلب، غش کردن)
- کمبود آب ( کاهش ادرار، خشکی پوست، چسبندگی دهان، خواب آلودگی، سرگیجه، سر درد، تشنگی، سرگیجه
- نارسایی کبد ( افزایش و یا کاهش ادرار، ادرار خونی)
- نشانههایی از کمبود گلوکز در خون (اضطراب، تاری دید، سرگیجه، عدم تمرکز، مشکل در صحبت کردن، خواب آلودگی، تپش قلب، احساس سرخوشی، سر درد، گرسنگی، کج خلقی، حالت تهوع، استرس و نگرانی، بی حسی یا سوزن سوزن شدن لبها و زبان، عرق کردن، خستگی، لرزش و ضعف)
- خارش پوست علائم سنگ صفرا ( درد شکم، درد بین شانهها، حالت تهوع، استفراغ)
آیا تزریق داروی ساکسندا خطرات دیگری به همراه دارد؟
قبل از شروع تزریق ساکسندا مطمئن شوید که پزشک را در جریان تمام سوابق بیماری خود قرار دادهاید. به عنوان مثال اگر دارویی مصرف میکنید، باردار یا شیرده هستید و یا هر مشکل دیگری دارید، قبل از تزریق به پزشک اطلاع دهید. ممکن است این نکتهها بر نحوه و میزان استفاده شما از دارو تاثیر گذار باشد. خطرات بسیار جدی آمپول ساکسندا عبارتند از:
۱- سنگ صفرا
ساکسندا گاهی اوقات منجر به سنگ کیسه صفرا میشود؛ چرا که سنگ صفرا با کاهش سریع وزن به وجود میآید. اگر متوجه هر کدام از نشانههای زیر شدید، سریعا با پزشک تماس بگیرید؛ حالت تهوع و استفراغ، درد در قسمت زیر یا بین شانهها، درد در زیر شانه راست یا بین تیغههای شانه و درد شکم.
۲- مشکلات قلبی-عروقی
آمپول ساکسندا یا لیراگلوتاید ممکن است بر سرعت ضربان قلب تاثیر بگذارد. اگر سابقه بیماری قلبی، سکته، آنژین ( درد قفسه سینه) و نارسایی قلبی دارید، درباره تاثیر دارو و دوز مصرفی آن با پزشک مشورت کنید.
۳- مشکلات روده
هنوز مشخص نشده که ساکسندا بر سیستم گوارشی بدن چه تاثیری میگذارد. اگر به هر دلیلی در گوارش و هضم غذا مشکل دارید، قبل از مصرف دارو با پزشک خود مشورت کنید.
۴- عملکرد کلیهها
تاثیر آمپول ساکسندا بر عملکرد کلیهها همچنان نامشخص است.
۵- کاهش شدید قند خون
ممکن است قند خون در افرادی که از آمپول لاغری ساکسندا استفاده میکنند، پایین بیاید. احتمال این کاهش در افرادی که داروهای ضد دیابت مانند سولفونیل اوره استفاده میکنند، بیشتر است
۶- پانکراتیت یا التهاب لوزالمعده
ساکسندا میتواند باعث التهاب لوزالمعده شود. اگر علائمی از بیماری پانکراتیت مانند درد شدید و مداوم در شکم دارید که همراه با استفراغ یا بدون آن است، فورا با پزشکتان تماس بگیرید. ۷- سرطان تیروئید
تعداد کمی از افراد پس از مصرف داروی ساکسندا به سرطان تیروئید مبتلا میشوند. افرادی که سابقه خانوادگی این بیماری و یا سندروم غدد درون ریز را دارند نباید از این دارو استفاده کنند
۸- نشانههای افسردگی و خودکشی
خطر ابتلا به افسردگی در افرادی که از داروی ساکسندا استفاده میکنند، بیشتر است.
چه کسانی مجاز به تزریق آمپول لاغری ساکسندا هستند؟
گفتیم که، افراد با شاخص توده وزنی ۲۶ به بالا، که میخواهند در بازهی زمانی کوتاه مدت کاهش وزن داشته باشند، میتوانند از روشهای تهاجی یا همان جراحی و داروهای شیمیایی، مانند آمپول لاغری ساکسندا استفاده کنند.
این تزریق باعث زیاد شدن سرعت کاهش وزن میشود.
این آمپول برای درمان برخی بیمایها، نظیر: دیابت یا فشار خون نیز بکار میرود.
پس باید این نکته را یادآور باشیم، افرادی که علت چاقی یا اضافه وزن آنها اینگونه بیماریها است، میتوانند علاوهبر استفاده درمانی، از این ترکیب برای کاهش وزن نیز استفاده کنند، البته تحت نظر یک پزشک متخصص.
آمپول لاغری ساکسندا چقدر میتواند موثر باشد؟
دکتر خاویر_ بیسونید استاد دانشگاه کلمبیا نیویورک در مقالهای که برای آمپول لاغری ساکسندا در ژورنال پزشکی نیزانگز منتشر شده کرده است.
نتایج و روند تاثیرگذاری این آمپول را بر روی بیماران بررسی و اینگونه بیان میکند، “این آزمایش بر روی دو گروه انجام گرفته است، که گروه اول شامل ۳۷۳۱ نفر بود.
شاخص وزنی این افراد بالای ۲۶ بود و در عین حال مبتلا به بیماریهای، نظیر دیابت نوع دو یا فشار خون و کلسترول بالا بودند.
این گروه آمپول لاغری ساکسندا را به شکل روزانهی دریافت میکردند.
هم زمان گروه دوم شامل 2500 نفر،که هیچ بیماری نداشته و کاملاً سالم بودند.
افراد گروه دوم نیز همانند گروه اول شروع به تزریق روزانهی آمپول لاغری ساکسندا کردند.
هر دو گروه همین روند را تا ۵۴ هفته ادامه داده و در انتها با آزمایشات بالینی انجام گرفته، مشخص شد، افراد مبتلا به انواع بیماریهای مانند دیابت نوع دو یا فشار خون علاوهبر اینکه، این دارو کمک به تسریع روند درمانی آنها کرده است، موجب افزایش سرعت کاهش وزنی این گروه، نسبت به افراد سالم در گروه دوم نیز بوده است.
همچنین تزریقکنندگان این آمپول به شکل میانگین هفتهای ۳ الی ۸ کیلو کاهش وزن را تجربه کردهاند.
البته در کنار تزریق آمپول لاغری ساکسندا، رژیم غذایی مناسب و ورزشهای هوازی نیز انجام گرفته است.
جمع بندی:
همواره بهترین راه کاهش وزن رژیم و ورزش است.
اما گاهی میتوان برای کاهش وزن در صورتیکه بی ام آی خیلی بالا نباشد از درمان های دارویی تایید شده مانند آمپول لاغری ساکسندا استفاده کرد.