آیا در صورت طلاق از طرف مرد باز هم امکان تقسیط مهریه وجود دارد؟
در صورتی که مرد برای طلاق دادخواست تقدیم دادگاه نماید، طبق ماده 29 قانون حمایت از خانواده، دادگاه رسیدگی کننده مکلف می شود ضمن حکم طلاق نسبت به پرداخت حقوق مالی زن از جمله مهریه تعیین تکلیف کند.
در چنین حالتی دو فرض پیش روی تصور می شود. فرض اول این است که چنانچه قبل از درخواست طلاق از جانب زوج و یا در اثنای رسیدگی دادگاه، زوجه درخواست مهریه داده باشد، دادگاه رسیدگی کننده به پرونده طلاق به پرونده مهریه که ممکن است در همان شعبه یا شعبه دیگری باشد، رسیدگی می کند.
در چنین حالتی اگر مرد تقاضای تقسیط مهریه (اعسار از پرداخت دفعی مهریه) را داشته باشد، باید در همین شعبه ای که رأی مهریه صادر می شود، دادخواست اعسار از پرداخت را تقدیم دادگاه نماید.
در فرض دوم نیز فرض می کنیم که زن دادخواست مهریه نداده است ولی مرد دادخواست طلاق داده است.
در چنین حالتی مرد پس از صدور حکم طلاق می تواند، دادخواست تقسیط مهریه (اعسار از پرداخت مهریه) را در همان شعبه مطرح و ثبت نماید.
در این صورت دادگاه پس از تعیین وقت و استماع شهادت شهود زوج و اظهارات زوجه، در خصوص تقسیط مهریه تصمیم گیری و رأی خود را صادر می کند.
به طور کلی اجرای حکم طلاق از طرف مرد و ثبت آن به تعیین تکلیف دادخواست اعسار مرد، مرتبط می شود.
چنانچه دادگاه اعسار را نپذیرد، مرد موظف می شود تمام مهریه ای که استحقاق زن است را پرداخت نماید.
در چنین حالتی اگر مرد، مهریه را پرداخت نکند، امکان ثبت طلاق وجود نخواهد داشت. اگر اعسار مرد هم ثابت شود، باز هم باید مبلغ پیش پرداخت تعیین شده از سوی دادگاه را بپردازد تا حکم طلاق قطعی شود.
شرایط طلاق از طرف مرد
مهریه
مهریه یا به صورت عندالمطالبه است (در هر زمانی که زن بخواهد باید به او پرداخت شود). یا به صورت عندالاستطاعه (که در این صورت زن باید توانای مالی مرد را ثابت کند و اموال مرد را بعد از معرفی توقیف کند).
در صورتی هم که شوهر توانایی مالی نداشته باشد، می تواند درخواست اعسار بدهد و اعلام کند که توانایی پرداخت به صورت یکجا نخواهد داشت.
در صورتی که اعسار مرد پذیرفته شود، مهریه زن به صورت اقساط به او پرداخت می شود.
نفقه
نفقه به معنای نیازهای متعارف زن مانند «مسکن، لباس، غذا، اثاث منزل و هزینه های درمانی و بهداشتی و هر چیزی که لازمه زندگی امروزی است) می باشد.
عموماً میزان نفقه بر اساس شئونات اجتماعی و خانوادگی زن تعیین می شود. مرد موظف است آن را پرداخت نماید.
اجرت المثل
در صورت درخواست طلاق از سوی مرد، دادگاه سه موضوع زیر را بررسی می کند:
• ثابت شود زن به دستور شوهر کارهایی که شرعاً وظایفی در قبال آن نداشته را انجام داده است
• زن قصد این را نداشته که کارهای خانه را رایگان و مجانی انجام دهد
• کارهایی که زن در خانه شوهر انجام داده، اجرت المثل را شامل شوند.
در چنین حالتی اگر بین زوجین توافقی حاصل نشود، دادگاه اجرت المثل کارهای انجام گرفته را محاسبه و مرد را موظف به پرداخت آن می کند.
نحله
در صورتی مرد به پرداخت نحله موظف می شود که دادخواست طلاق از طرف او بوده و سوء رفتار یا تخلف زن از انجام وظایف زناشویی مطرح نشود.
در این صورت با توجه به سال های زندگی مشترک و نوع کارهایی که زن در خانه انجام داده، مبلغی به عنوان نحله یا بخشش برای او تعیین می شود.
تنصیف دارایی شوهر
در صورتی که درخواست طلاق از سوی مرد مطرح شود، نصف دارایی او یا طبق تشخیص قاضی یک چهارم یا یک پنجم دارایی او که را در ایام زناشویی با زوجه به دست آورده یا معادل آن را به صورت بلاعوض به زن منتقل کند.
البته در چنین شرایطی نباید تقاضای طلاق ناشی از تخلف زن از وظایف همسری و زناشویی و یا سوء اخلاق و رفتار باشد.
حضانت فرزندان
موضوع حضانت نیز به عوامل زیادی بستگی دارد. در قانون حضانت فرزندان تا 7 سالگی بر عهده مادر و پس از آن حضانت با پدر است.
در این مورد دادگاه طبق صلاح و مصلحت فرزند و توافق والدین تصمیم گیری خواهد کرد. در ضمن پرداخت نفقه طفل در مدت حضانت نیز بر عهده پدر است.
جمع بندی
بسیار پیش آمده که این سؤال رو از خودتون پرسیده باشید که آیا در صورت طلاق از طرف مرد باز هم امکان تقسیط مهریه وجود دارد؟ یا خیر؟
در این مطلب این مسأله را بررسی کردیم و به صورت خلاصه قوانین و شرایط آن را بیان نمودیم. امیدواریم که این مطلب هم مورد توجه شما همراهان عزیز وب سایت سوربان قرار گرفته باشد.