مهریه چیست؟
مهریه به مالی گفته می شود که مرد، پس از خواندن خطبه عقد مکلف به پرداخت آن به همسرش (زوجه) می شود.
به طور کلی مرد هنگام عقد و نکاح تحفه و هدیه ای را به همسرش می بخشد که به آن مهریه یا صداق گفته می شود. درواقع میزان مهریه اهمیتی ندارد، آنچه مهم است پرداخت آن از طرف مرد به زن است.
زن به عنوان طلبکار می تواند برای مطالبه مهریه خود به دادگاه مراجعه کرده و درخواست مطالبه مهریه نماید. طبق قانون مرد نیز موظف است مهریه زن را طبق چیزی که تعیین شده پرداخت نماید.
نحوه مطالبه مهریه
مطالبه مهریه از طرف زوجه یک حق قانونی و شرعی محسوب می شود. البته اشتباه نکنید مطالبه مهریه با طلاق کاملاً متفاوت است.
اینکه شما تصور می کنید زمانی که زن درخواست مطالبه مهریه خود را داشت، قصد جدایی و طلاق دارد، یک تصور و فکر کاملاً غلط و اشتباه است.
چراکه مهریه یک دین عندالمطالبه است و هیچ ارتباطی با طلاق و جدایی ندارد. دینی که مرد (زوج)، به محض خواندن خطبه عقد موظف به پرداخت آن به زن (زوجه) و اجرای آن می شود.
زن می تواند هر زمانی که تمایل دارد، مهریه خود را از همسرش مطالبه نماید، بدون آنکه بخواهد از او جدا شود و یا طلاق بگیرد.
آیا مهریه زندان دارد؟ زندان مهریه به چه صورت است؟
طبق ماده 22 قانون جدید مهریه، تنها در صورت تمکن مالی و عدم پرداخت مهریه، زن (زوجه) صرفاً تا میزان 110 سکه یا معادل ریالی آن به نرخ روز، امکان جلب و به زندان انداختن همسر خود را دارد.
طبق همین ماده از قانون برای مقدار بیشتر از 110 سکه، بحث زندان برای مرد مطرح نمی شود.
لازم به ذکر است که طبق همین ماده چنانچه شوهر (مرد) مالی نداشته باشد، مهریه فقط تا 110 سکه بهار آزادی یا معادل ریالی آن، حکم جلب مرد را در پی خواهد داشت. درواقع چنانچه مرد تا 110 سکه را نپردازد، حکم جلب برای او صادر می شود.
در ضمن اگر میزان مهریه بیشتر از 110 سکه باشد، و مرد نیز به صورت یکجا و یا به صورت اقساطی 110 سکه را بپردازد، و بقیه مهریه را نپردازد، امکان جلب و زندانی کردن او وجود ندارد.
در چنین حالتی اگر زن بتواند مالی از همسرش را به دادگاه معرفی کند، می تواند باقی مانده مهریه خود را وصول نماید.
لازم به ذکر است که در صورت معسر بودن مرد یا همان عدم توانایی مرد در پرداخت مهریه، مرد به زندان نخواهد افتاد، به شرط آنکه در زمان مناسب نسبت به ارائه دادخواست اعسار به دادگاه مراجعه نماید.
معسر شخصی است که به دلیل نداشتن مالی به جز مستثنیات دین، (نداشتن مالی به جز منزل مسکونی، اثاثیه، آذوقه و وسایل کسب و کار) قادر به پرداخت مهریه (دین) خود نباشد.
به طور کلی در چنین شرایطی دادگاه با توجه به توان مالی مرد، نسبت به پرداخت اقساطی و یا مدت دار مهریه حکم صادر خواهد کرد. البته این موضوع باید برای دادگاه مشخص شود.
توقیف اموال برای مهریه چگونه است؟
در خصوص توقیف اموال برای مهریه هم باید گفت که موارد و قوانین فوق قابل اجرا است. لذا در صورتی که زوج اموالی مازاد بر مستثنیات دین داشته باشد، طبق دادخواست مطالبه مهریه از سوی زن (زوجه)، حکم توقیف اموال وی صادر خواهد شد.
جمع بندی نهایی
آیا مهریه زندان دارد؟ ما در این مطلب به طور خلاصه به این سؤال و سؤالات مشابه دیگر از جمله توقیف اموال برای مهریه چگونه است؟ زندان مهریه به چه صورت است؟ پاسخ دادیم.
به طور کلی قانون جدید مهریه، شرایطی را برای پرداخت مهریه، میزان مهریه، نحوه جلب و زندانی شدن مرد (زوج) تعیین شده است.
طبق این قوانین مجازات حبس تنها برای 110 سکه پابرجاست. البته مهریه بالای 110 سکه هم باطل نیست و طبق توان مالی مرد پرداخت و عدم پرداخت آن صورت می گیرد.