فلسفه سپندارمذگان روز عشق ایرانی و تاریخ دقیق آن
سپندارمذگان، یکی از جشنهای باستانی و مهم ایرانیان است که به تجلیل از عشق، دوستی و محبت میان مردم اختصاص دارد. این روز به عنوان “روز عشق ایرانی” شناخته میشود و از زمانهای دور در فرهنگ و ادب ایران جایگاه ویژهای داشته است. طبق برخی متون تاریخی، سپندارمذگان به نوعی نماد برابری و احترام به زنان نیز محسوب میشود و در واقع یادآور اهمیت جایگاه مادران و همسران در زندگی اجتماعی و خانوادگی است.
داستان روز سپندارمذگان
اما تاریخ دقیق سپندارمذگان همیشه مورد سوال بوده است. سپندارمذگان در تقویم زرتشتی برابر با روز 5 اسفند ماه قرار دارد. بر اساس باورهای ایرانیان باستان، در این روز زمین جانی دوباره میگیرد و عشق و دوستی در بین انسانها نهادینه میشود.
روز سپندارمذگان چه روزی است؟
در این مقاله از سایت سوربان به بررسی عمیقتر سپندارمذگان، فلسفه و تاریخچه آن خواهیم پرداخت و به این سوالات پاسخ خواهیم داد که چه روزی را به عنوان سپندارمذگان جشن میگیریم و چه معنا و مفهومی پشت این جشن باستانی نهفته است. همچنین، مروری بر آداب و رسوم این روز و تأثیر آن بر فرهنگ و هنر ایرانیان خواهیم داشت.
روز عشق ایرانی ۱۴۰۳
گرچه هنوز اختلاف نظرهایی برای تاریخ این روز وجود دارد اما تاریخ دقیق روز سپندارمذگان در ایران باستان 5 اسفند ماه بوده که در آن سال ها ماه های سال همگی 30 روز بوده اند.
روز عشق ایرانی 29 بهمن یا 5 اسفند؟
اگرچه هنوز اختلاف نظرهایی برای تاریخ این روز وجود دارد اما تاریخ دقیق روز سپندارمذگان در ایران باستان 5 اسفند ماه بوده که در آن سال ها ماه های سال همگی 30 روز بوده اند.
در تقویم جدید ایرانیان چون 6 ماه اول سال 31 روزه هستند بنابراین برخی معتقدند باید این روز را در 29 بهمن جشن بگیرند.
اما برخی هنوز نیز معتقدند اسم اسپندگان نام پنجمین روز از ماه اسفند است و باید در همان ماه نیز جشن گرفته شود. گرچه به نظر می رسد بیشتر ایرانیان 29 بهمن را برای تبریک گفتن این روز جشن می گیرند.
تاریخچه روز سپندارمذگان
جشن سپندارمذگان روز گرامی داشت زن و زمین و عشق است؛ ریشه این جشن در امپراتوری هخامنشی است. این جشن به روز اسپند یعنی پنجمین روز از ماه اسفند در تقویم زرتشتی اشاره دارد. با توجه به تطبیق تقویم زرتشتی و خورشیدی، این روز در تقویم رسمی ایران برابر با ۲۹ بهمن است. دکتر محمد نجاری در سخنرانی خود با عنوان سوگ و سورنامه، تاریخ پنج اسفند را در گاهشمار زرتشتی درست میداند. این روز، روز گرامیداشت زنان، نامگذاری شده است. در این روز زنان و مردان به عشق خود هدیه میدادند.
آیین های جشن سپندارمذگان
در این روز مردان به همسران خود هدیه میدادند. مردان زنان خانواده را بر تخت شاهی مینشاندند و از آنان اطاعت میکردند و به آنان هدیه میدادند. این یک یادآوری برای مردان بود تا مادران و همسران خود را گرامی بدانند. سپندارمزد نگهبان زمین است و از آنجا که زمین مانند زنان در زندگی انسان نقش باروری و باردهی دارد جشن اسفندگان برای گرامی داشت زنان نیکوکار برگزار می گردد . ایرانیان از دیر باز این روز را روز زن و روز مادر و در حالت کلی این روز را روز عشاق مینامیدند.
روز عشق سپندارمذگان چیست؟
سپندارمذگان، یا روز عشق ایرانی، یکی از جشن های باستانی ایران است که به تجلیل از عشق و محبت اختصاص دارد. سپندارمذگان در اصل یک جشن ملی است که در آن عشق و دوستی بین افراد بزرگداشت می شود. در این روز، مردم با هدیه دادن و ابراز محبت به یکدیگر، عشق و علاقه شان را نشان می دهند. می توانید این روز را با عزیزانتان جشن بگیرید و از محبت و عشق خود قدردانی کنید.
روز سپندارمذگان چندمه؟
اگر چه منابع قدیمی ابوریحان این جشن را در روز پنجم اسفند بیان کرده است؛ ولی با توجه به تغییر ساختار تقویم ایرانی و سی و یک روزه شدن شش ماه اول سال در گاهشمار ایرانی، تاریخ بیان شده در منابع قدیم را باید تغییر داد.
تاریخ روز سپندارمذگان ۱۴۰۳ برابر است با روز دوشنبه، ۲۹ بهمن ۱۴۰۳ (۱۷ فوریه ۲۰۲۵) که برابر است.
سپندارمذگان کیه؟
در حال حاضر، اکثر منابع معتبر، از جمله تقویم رسمی کشور، تاریخ برگزاری سپندارمذگان را ۲۹ بهمن اعلام میکنند. این تاریخ با توجه به تطبیق تقویم زرتشتی و خورشیدی و همچنین برای هماهنگی با تقویم رسمی کشور تعیین شده است؛ اما چرا برخی افراد همچنان ۵ اسفند را تاریخ اصلی سپندارمذگان میدانند؟
ریشه تاریخی: در تقویم زرتشتی، سپندارمذگان همیشه در ۵ اسفند جشن گرفته میشد.
عادت و سنت: بسیاری از افراد به دلیل عادت و سنت خانوادگی، همچنان به تاریخ ۵ اسفند پایبند هستند.
بنابراین، هر دو تاریخ در جای خود صحیح هستند، اما با توجه به تقویم رسمی کشور، تاریخ ۲۹ بهمن برای برگزاری جشن سپندارمذگان معتبرتر است.
کلام آخر
جشن سپندارمذگان روز گرامی داشت زن و زمین و عشق است؛ ریشه این جشن در امپراتوری هخامنشی است. این جشن به روز اسپند یعنی پنجمین روز از ماه اسفند در تقویم زرتشتی اشاره دارد.
در این مطلب در مورد تاریخ دقیق روز عشق ایرانی و سپندارمذگان صحبت کردیم و به شما گفتیم فلسفه سپندارمذگان چیست و چرا این روز را روز عشق ایرانی مینامند و چه آیین هایی برای این روز وجود دارد.