آیا مهریه زن بعد از ازدواج دوم قطع میشود؟
موضوع گرفتن و دادن مهریه معمولا در هنگام ازدواج یا طلاق مطرح میشود، در واقع مهریه نشان دهنده صداقت و بخشش و هدیه مرد است که در زمان عقد نکاح مقدار آن مشخص می گردد.
مهریه حق زن است و میتواند در هر شرایط و زمانی آن را از مرد مطالبه کند، اما همواره سوالات فراوانی در مورد مهریه و نحوه پرداخت آن وجود دارد.
یکی از رایج ترین سوالات در این زمینه آن است که آیا با ازدواج مجدد زن مهریه قطع می شود؟ و در حقیقت تکلیف مهریه زن در صورت ازدواج مجدد او چیست؟ ما در این مقاله از سایت سوربان قرار است در مورد این سوال و پاسخ آن صحبت کنیم پس اگر این مورد دغدغه شما نیز هست تا انتهای این مقاله همراه ما باشید.
تکلیف مهریه زن بعد از ازدواج مجدد چیست؟
طبق ماده ۲۹ قانون حمایت از خانواده، چنانچه طلاق از هر نوعی که باشد، به درخواست زن یا درخواست مرد و یا توافق طرفین، دادگاه باید تکلیف مهریه را در دادنامه مشخص کند.
چنانچه مرد موظف به پرداخت مهریه یا بخشی از آن است، ازدواج مجدد زن مانع دریافت مهریه نخواهد شد. پس تکلیف مهریه زن در صورت ازدواج مجدد مشخص شده است و هیچ مانعی برای دریافت مهریه وجود نخواهد داشت.
چنانچه در طلاق توافقی طبق توافق زوجه، نصف مهریه بخشیده شده باشد، مابقی مهریه باید توسط زوج به صورت کامل یا اقساطی پرداخت شود و پس از طلاق و ایام عده، مهریه بعد از ازدواج مجدد زن قطع نخواهد شد.
ثبت طلاق نیز تا زمان پرداخت حقوق مالی زوجه، انجام نمی پذیرد. در صورتی که زوجه رضایت دهد و یا حکم قطعی مبنی بر عدم توانایی مالی زوج و اقساطی کردن مهریه داده شود، طلاق ثبت خواهد شد.
اگر زن به ثبت طلاق بدون گرفتن حقوق خود رضایت دهد، پس از آن می تواند طبق قانون و از طریق اجرای احکام دادگستری، نسبت به دریافت مهریه خود اقدام نماید.
در ادامه به توضیح برخی شرایط پرداخت مهریه و موارد مهم در پرداخت آن می پردازیم.
مهریه و شرایط پرداخت آن
در ماده ۱۰۸۲ قانون مدنی آمده است که زن به مجرد عقد، مالک مهر است و هر نوع تصرفی میتواند در آن انجام دهد.
طبق ماده ۱۰۸۰ قانون مدنی، مقدار مهر سقف مشخصی ندارد و با رضایت طرفین باید تعیین گردد. همچنین مهریه می تواند به صورت نقدی یا طلا و سکه و اموال منقول و غیر منقول مانند: ملک، زمین، آپارتمان و غیره باشد.
نحوه پرداخت مهریه بستگی به سند ازدواج دارد که در آن شیوه پرداخت عندالمطالبه یا عندالاستطاعه مشخص شده باشد.
در هر حال پرداخت مهریه از طرف مرد امری واجب است؛ حتی در صورت عدم تمکین زن، باز هم مهریه به او تعلق خواهد گرفت.
شرایط درخواست مهریه قبل از طلاق
زن هم در زمان ازدواج و هم در هنگام طلاق می تواند مهریه خود را مطالبه کند و طبق قانون مرد موظف است آن را بپردازد.
چنانچه زوجه دوشیزه باشد، نیز تمام مهریه را می تواند تقاضا کند، اما تنها در هنگام طلاق در صورت باکره بودن، نصف مهریه به او تعلق می گیرد.
در صورتی که مهریه عندالمطالبه باشد، مرد باید هر زمان که زن مهر خود را مطالبه کرد آن را بپردازد، اما اگر مهریه به صورت عندالاستطاعه در سند ازدواج ذکر شده باشد، زن باید استطاعت مالی همسر خود را به دادگاه اثبات کند تا بتواند تمامی مهریه خود را بگیرد، در غیر این صورت دادگاه با توجه به توان مالی مرد، می تواند مهریه را به صورت اقساط برای او مشخص کند.
در صورتی که ضامنی برای اخذ مهریه در سند ازدواج مشخص شده باشد، چنانچه مرد از پرداخت مهریه سرباز زند، زوجه طبق قوانین می تواند مهریه خود را از ضامن مطالبه نماید.
با توجه به موارد گفته شده، تکلیف مهریه بعد از ازدواج مجدد زن مشخص است و در پاسخ به این سوال یا سوالات مشابه که زنی که مهریه می گیرد می تواند ازدواج کند؟
باید گفت بله و هیچ مشکلی در دریافت مهریه سابق خود نخواهد داشت.
مهریه بیشتر از ۱۱۰ سکه را چطور باید گرفت؟
حال برخی از افراد تصور اشتباهی از قانون جدید مهریه مبنی بر پرداخت تا ۱۱۰ سکه دارند.
در اینجا باید متذکر شد که طبق قانون باید تمام مهریه هر مقدار که باشد، پرداخت شود و صرفا چنانچه از ۱۱۰ سکه بیشتر باشد، ضمانت اجرای وجود نداشته و فرد به زندان نخواهد افتاد، اما در هر حالت مرد باید مهریه را به طور کامل به زن پرداخت کند.
قانون جدید مهریه در ماده ۲۲ عنوان میکند که در صورتی که مرد استطاعت مالی داشته باشد و از پرداخت مهریه تا سقف ۱۱۰ سکه بهار آزادی امتناع ورزد، امکان حبس برای او وجود دارد.
در مقادیر بیشتر از ۱۱۰ سکه، ضمانت اجرای کیفری وجود ندارد و زن با اثبات استطاعت مالی مرد می تواند حق خود را استیفا کند.
کلام آخر
در این مطلب در مورد مهریه پس از ازدواج مجدد صحبت کردیم و شرایط دریافت مهریه در موارد گوناگون را بررسی کردیم.