رسم و رسوم حنابندان چیست؟
مراسم حنابندان یکی از رسومات دیرینه ایرانی قبل از مراسم عروسی میباشد؛ حنابندان، جشنی است که در آخرین شب حضور عروس در منزل پدرش برگزار میشود و در واقع برای خداحافظی عروس از خانوادهاش میباشد. استفاده از حنا در این مراسم و نام گزاری جشن حنابندان برای این مراسم از زمان قدیم بر اساس باور ایرانیان باستان است که حنا را مادهای بهشتی و سنبل شادی و کامروایی میدانستند.
هم چنین بخوانید: تزیین حنا برای حنابندان - لباس حنابندان - طراحی حنای سفید برای عروس
شیوه دیرینه مراسم حنابندان
از رسومات حنابندان این بود که در گذشته حنا را در خانه داماد تهیه و در ظرفی تزیین میکردند و همراه هدایایی با ساز و آواز به منزل عروس میآوردند. یکی دیگر از رسومات حنابندان این بود که ظرف حنا را دورتادور مجلس میگرداندند و زنان دستهای خود را به حنا آغشته میکردند؛ خواهر و یا یکی از نزدیکان عروس دستان عروس را حنا میگذاشت و برادر داماد نیز دستان داماد را به حنا آغشته میکرد.
برخی رسم داشتند ابتدا داماد هدیهای مانند پول یا طلا به عروس میداد تا عروس اجازه دهد کف دستش حنا بگزارند و بعد از حنا گذاشتن هدایایی که از طرف خانواده داماد بود به مهمانان نشان میدادند.
یکی دیگر از رسومات حنابندان این بود که بعد از گذاشتن حنا عروس و داماد کف دست هم پول میگذاشتند و سپس یک دختر یا پسر مجرد نشان میکردند و این مقدار پول را کف دست او میگذاشتند و عقیده داشتند عروسی بعدی عروسی فرد نشان شده است.
در رابطه با لباس و تزیینات حنابندان نیز از گذشته تا امروز تم قرمز رسم بوده به این صورت که عروس معمولاً لباس قرمز میپوشد و داماد هم میتواند از کروات و یا پیراهن قرمز استفاده کند و منزل پدر عروس که مراسم در آنجا برگزار میشد با وسایل مثل تور و گل و تزیینات قرمز آماده میشد. همچنین جشن حنابندان معمولاً آخر شب بعد از شام به صرف میوه و شیرینی برگزار میشد و هزینههای آن نیز به عهده خانواده عروس بود.
حنابندان به شیوهی امروزی
امروزه نیز مراسم حنابندان با رعایت نکات کلی قدیمی ولی به شیوه مدرنتر برگزار میشود . مثلاً امروزه به دلایل مختلف مانند کوچکتر بودن منازل و یا متفاوت و امروزی بودن مراسم حنابندان در جایی مانند باغ یا تالار برگزار میشود. گاهی برای افراد این امکان وجود ندارد که خانه را تزیین کنند و از مهمانان در خانه پذیرایی کنند مخصوصاً اینکه جشن حنابندان یک یا دو شب قبل از جشن عروسی است و معمولاً عروس و داماد فرصت کافی ندارند. امروزه تالارهایی هستند که برای برگزاری مراسم حنابندان سالنهای مخصوص دارند که با تزیینات متناسب برای مراسم حنابندان آماده برگزاری جشن و رسومات حنابندان هستند.
در قدیم جشن حنابندان دقیقاً شب قبل از عروسی برگزار میشد، اما امروزه برای آمادگی بیشتر برای شب عروسی معمولاً دو شب قبل از عروسی این مراسم برگزار میشود مخصوصاً اینکه مراسم حنابندان تا پاسی از شب ادامه پیدا میکند و عروس برای داشتن آرایش متفاوت در شب عروسی نیاز به یک روز استراحت دارد.
ایدههای جالب برای متفاوت بودن مراسم حنابندان
- برای متفاوت و امروزی بودن مراسم حنابندان میتوانید مراسم را در جایی غیر از خانه مانند باغ یا تالار برگزار کنید در سالنهایی که با تزییناتی متناسب شب حنابندان با تم قرمز آماده شده است. همانطور که میدانید رنگ قرمز عضو جداییناپذیر این شب است.
- همانطور که گفتیم یکی از رسومات حنابندان آغشته کردن دستان عروس به حنا است. برای این منظور میتوانید از طرحهای ویژه و خاص برای دستان عروس استفاده کنید، مثلاً طرحهای عربی، هندی و یا ساده که سبب میشود علاوه بر رعایت سنت حنابندان تصوری زیبا از شما در ذهن میهمانان نقش ببندد.
- میتوانید برای مراسم حنابندان کارت دعوت جداگانه با تم مخصوص شب حنابندان تهیه کنید و یا از دوستان خود بخواهید ماسکهای ویژهای بزنند و یا لباس خاصی را برای تم آن شب در نظر بگیرید.
- برای جذابتر شدن مراسم میتوانید هدایای کوچکی که با سلیقه تهیه و تزیین شده است را به مهمانان خود بدهید که اگر دستساز باشد جذابتر میشود، مانند گلهایی که از حنا درست شده و یا انواع گیفتهای زیبا متناسب با شب حنابندان.
توصیه آخر ما به شما عزیزان این است که از تجملات به دور باشید و اگر قصد برگزاری جشن حنابندان را دارید، سعی بر خوشگذرانی شما و میهمانتان باشد نه اینکه باعث زحمت خانواده و اقوام شوید. امروزه خانوادهها باید برای مراسم عروسی و تهیه جهیزیه، هزینه بسیار زیادی را متحمل شوند، بنابراین اعمال فشار بیشتر بر آنها کار عاقلانهای نیست.